2021-11-17
有一晚,收工一刻突然有股強力嘅慾望好想食肉骨茶!!於是即刻search邊度有平靚正既餐廳!馬六喺香港都算係連鎖經營餐廳,主打馬來西亞新加坡菜。這店裝修平實光鮮, 雖然不大,但坐得尚算舒適,而且價格非常友好,性價比高。今次叫左2個套餐仲有幾樣小食,套餐包一份主菜,一款小食,一杯野飲,我地加$8轉左特飲😉肉骨茶配油飯 ($92)+ 咸蛋炸魚皮落單嘅時候完全估唔到跟餐嘅肉骨茶係咁大份,我哋仲驚唔夠食,所以加咗16蚊要多一小碗😂傻豬左tim. 呢度主打既係新加坡肉骨茶,藥材味比較淡但帶有胡椒香,辣味較重。豆卜索晒d湯好好味,排骨夠淋有肉香,最surprise係有一整舊燉到軟綿綿既蒜頭!好正!油飯都香既,但略嫌淋左小小。咸蛋炸魚皮個蛋黃醬稀左小小,但魚皮多薄脆,加返分啦!巴東牛肉配椰漿飯 ($92)+咖哩角巴東牛肉係印尼名菜,煮得非常惹味,牛肉質感有咬口, 醬汁偏微辣但好香,送飯一流。最中意佢既椰漿飯加左斑蘭去煮,所以帶有陣陣清香味,但睇得岀應該係有落到香精,不過唔緊要啦,好食就得,綠色既飯都好吸晴👀但同雞飯一樣,都係淋左小小。btw, 個溏心蛋好食。咖喱角用左酥皮去包,唔會死實實,好酥脆,咖哩
肉骨茶配油飯 ($92)+ 咸蛋炸魚皮
咸蛋炸魚皮個蛋黃醬稀左小小,但魚皮多薄脆,加返分啦!
巴東牛肉配椰漿飯 ($92)+咖哩角
咖喱角用左酥皮去包,唔會死實實,好酥脆,咖哩餡普普通通。
斑蘭多士 ($26)
多士賣相很吸引,麵包切得小巧精緻,中間仲夾左厚切牛油同班蘭咖央,咖央醬唔太杰身,質感香軟,入口不會過甜但斑蘭味唔多夠濃,幸好牛油夠凍同埋都幾香,麵包又烤得夠脆,所以都幾好食。
雞肉大蝦串($56)
2串雞肉,2串蝦, 串燒均塗上了秘製醬再拎去烤,非常香口惹味,仲帶左近小小微辣,串燒唔會烤過龍,仲保持到鮮嫩。雖然唔錯,但如果熱d就好啦。
斑蘭糕 ($28)
一份4件,質地硬實似大菜糕,用香精來製作並非新鮮斑蘭汁,唔香又唔甜,唔好食🥴🥴👎
餐茶+8轉椰子斑蘭冰
加左斑蘭變左綠色,但幾香椰奶味既,我都幾中意。