2021-10-08 244 views
已經好一段時間冇同先生出嚟撐枱腳,今日難得趁住長假期陪先生嚟食佢至愛嘅燒肉,揀咗久違嘅炑八,自從搬新鋪之後都冇食過,荃新天地二期嘅店面更大更舒服,而且對我哋嚟講亦更就腳。餐廳嘅裝潢仍然係一貫嘅簡潔,恍如置身韓國,座位之間嘅距離亦足夠,感覺舒適。食物選擇花多眼亂,我通常都偏向揀套餐,貪佢價錢更實惠,又食到時令嘅食材,今期做緊推介嘅套餐用釜山海鮮做主題,對於咁耐冇得去旅行嘅我哋嚟講更加吸引,我哋揀咗價錢較平嘅海之物套餐,另外叫多半隻豬手,份量已經相當足夠,差啲食唔晒。點餐後侍應為我哋送上前菜、爐邊蛋同粟米芝士,前菜清新開胃,份量亦足夠,我哋都冇再encore。韓國豬手半隻份量已經非常多,豬手肥瘦適中,爽口彈牙,除咗就咁食仲可以用生菜包住豬手、青瓜同青辣椒嚟食,減低膩滯感。八爪魚係釜山直送,大大隻,辣醬醃得入味,但又唔會掩蓋八爪魚嘅鮮甜味,入口啖啖肉,彈牙多汁!鰻魚大大件而且好厚肉,燒到外皮香脆,非常香口,極度吸引!醬油五花肉肥瘦適中,醃料入味但又唔會過鹹,最適合用生菜包住食,口感同味道都更豐富;梨汁雞肉係最喜出望外嘅一款食材,平平無奇嘅雞肉往往喺燒肉嘅時候都會被忽略,通常都係留返最後先食,

傳統韓國豬手(半隻)

無法抗拒釜山海之物套餐

鰻魚大大件而且好厚肉,燒到外皮香脆,非常香口,極度吸引!
無法抗拒釜山海之物套餐

醬油五花肉肥瘦適中,醃料入味但又唔會過鹹,最適合用生菜包住食,口感同味道都更豐富;梨汁雞肉係最喜出望外嘅一款食材,平平無奇嘅雞肉往往喺燒肉嘅時候都會被忽略,通常都係留返最後先食,本住唔好浪費食材嘅心態燒埋佢,估唔到好有驚喜,用梨汁醃過嘅雞肉,竟然出奇地鮮嫩!非常推薦!
無法抗拒釜山海之物套餐

豬皮亦係好推介嘅一樣食材!先生怕肥本來唔想食,後來一試難忘,入口近乎即溶,而且一啲肥膩感都冇,令人讚不絕口!
無法抗拒釜山海之物套餐

霜降牛小排雪花均勻,淨係睇賣相已經好吸引,入口更加係無可挑剔,牛味重之餘口感軟嫩,唯一美中不足當然係份量較少,絕對係想再encore!
前: 青肉蜜瓜沙冰 後: 青肉蜜瓜梳打
兩款特飲都用咗新鮮嘅青肉蜜瓜炮製,而且果肉份量好足,入口清甜,特別係沙冰,清新解渴,係燒肉嘅最佳拍檔!
炑八嘅燒肉從來都冇令我哋失望過,食材新鮮,配搭用心,套餐份量合適而且價錢合理,絕對值得回頭!

$390 (Dinner)
傳統韓國豬手(半隻)
前: 青肉蜜瓜沙冰 後: 青肉蜜瓜梳打