2018-05-15
昨日同朋友睇完戲之後,佢話想揾間樓上cafe坐下,但係樓上cafe好難有好味的餐廳。朋友之前食過一間china的cafe,佢話味道不錯,所以我地去了食chiba。去到cafe好爆,因為其他人一早book左,我地六點幾到都算早,所以仲有一兩張枱,我地先可以坐。我地叫了一個沙律、一個小食同一個主食share食,之後各自飲了一杯店長推介飲品。因為我想食牛油果,所以揀蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片。個墨西哥粟米片個到好似一個蓋同碗咁,店長話係佢地自己整的。粟米片配合沙律當中有少少番茄,酸酸幾,好開胃,加油蟹肉mixed埋牛油果真係好味,味道清新得來又有口感,蟹肉又不會有霉的感覺,特別鍾意食牛油果的朋友值得一試。小食見到有個吃吧特色拼盤,用得舖頭名,我地覺得應該不錯,就揀左呢個拼盤。拼盤包括蟹肉牛油果、鵝肝酥盒、水牛芝士蕃茄、溫泉蛋黑魚子、忌廉煙三文魚。蟹肉牛油果同我地揀的沙律一樣,好好味,但就唔係原粒牛油果,係打成了醬,入口後口感不同。鵝肝酥盒反而略嫌少少鹹和酥皮可再鬆脆一點。水牛芝士蕃茄不錯,會食芝士的朋友應該都會愛吃。溫泉蛋黑魚子當日轉了做鵪鶉蛋,不過mixed埋黑魚子一啖放入口真係恰到好處
蟹肉牛油果沙律配墨西哥粟米片
小食見到有個吃吧特色拼盤,用得舖頭名,我地覺得應該不錯,就揀左呢個拼盤。拼盤包括蟹肉牛油果、鵝肝酥盒、水牛芝士蕃茄、溫泉蛋黑魚子、忌廉煙三文魚。蟹肉牛油果同我地揀的沙律一樣,好好味,但就唔係原粒牛油果,係打成了醬,入口後口感不同。鵝肝酥盒反而略嫌少少鹹和酥皮可再鬆脆一點。水牛芝士蕃茄不錯,會食芝士的朋友應該都會愛吃。溫泉蛋黑魚子當日轉了做鵪鶉蛋,不過mixed埋黑魚子一啖放入口真係恰到好處。忌廉煙三文魚比較creamy,但又唔會話覺得太漏。總括來說,拼盤可以試多樣不同的食物,加上大陪份小食亦值得一食,可推薦心大心細又唔太易做決定的朋友一嘗。
吃吧特色拼盤
主食我地揀左軟殼蟹肉醬千層麵,千層麵配了火箭菜,肉醬的酸味可中和火箭菜的苦澀味,加上軟殻蟹好好味,千層麵亦有加入芝士,不過美中不足就是溫度不足,如果再熱多少少,可更融合到芝士和千層麵之間的味道,進一步提升食物的美味程度。
軟殼蟹肉醬千層麵
飲品係店長推介的果茶,特別之處就是用花瓶來裝飲品,飲品更會插上假花,非常別緻。我揀了熱情果接骨木花茶。熱情果味,不會太濃而奪去接木花味道,加上不會太甜,精緻得來又不錯,亦可成為自拍擺設。
熱情果接骨木花茶