2018-01-26
如果你話巴士迷叫做巴膠,鐵路迷叫做鐵膠,咁我就一定係榴膠!講笑,應該係叫做榴槤控先正確,我細細個已經好愛榴槤,但奈何而家個女友唔鍾意食榴槤,連聞到都唔得,所以就真係好麻煩。如果你問我舊榴槤同我女友跌左落海救邊個,我會選擇救榴槤,因為我女友識游水!講笑!但係事實上人榴有別,我當然選擇女友啦,個榴槤都唔可以攬住訓啦,所以我每一次搵榴槤,都好似偷情咁樣,幾得意!咁我今日就同我一個志同道合嘅老友去現時點睇玩具啦,咁佢都好鍾意食榴槤呀!行行下佢就同我講佢上次係廟街食過一間好正嘅榴槤甜品店,好味到返唔到轉頭,話一定要帶我去呀!咁我地買完玩具就即刻行過去啦!其實間野係廟街近旺角果邊嘅街頭第一間,好容易見到,我好遠已經見到榴槤王e3個字啦!我心諗叫得自己做榴槤王,差極都有個普,今次發達啦!店舖面積唔係話好大,以外賣為主,可能夜d會開多幾張枱啦!快d過去望下佢個餐牌先!咁佢餐牌個內容都非常豐富,有一d特色飲品,亦有我最想見到嘅榴槤特色甜品,分別係榴槤布丁,拿破崙,心太軟,榴槤卷,榴槤春卷,榴槤蛋糕,班戟及榴槤芝士凍餅等,真係好難選擇。咁最後我就選擇左心太軟,而我老友就選擇咗貓山王榴槤班戟。咁係等待個心太
咁係等待個心太軟焗果陣,再望下間店舖其他餐牌,見到個雪糕櫃裏面都有榴槤雪糕同埋榴槤糯米糍,即買即食,買返屋企食都得,唔錯唔錯。另外重有自選香雪米餅餡味,可以自由選擇餡料,重咁係度等嘅時候我都見到有3個客人購買,我估應該都會幾好食。重有新鮮貓山王榴槤賣,我都見到有個大陸客人買,最特別就係有個榴槤pizza,之前係太x都聽過,唔知x興係唔係抄佢呢!?證明榴槤其實都真係好多人鍾意呀!
貓山王榴槤班戟
有得食啦,首先係榴槤班戟,我老友話同我分甘同味,分享一舊俾我,個班戟個皮都好薄,而d忌廉都好滑,唔係太甜,但係就肯定新鮮,唔會有酸味,而裏面果舊貓山王榴槤就真係不得了,好大舊,每一啖都吃到榴槤嘅芳香,更能嘗到啖啖果肉,有得咁大舊果肉就應該係貓山王,因為貓山王粒核較細,口感俱備,而果肉呈黃色,粒粒飽滿,最重要一點係食完之後個口就真係有少少回甘,絕對高班過出面果d甜品店嘅榴槤班戟呀!令到我更加期待個心太軟呀!
榴槤心太軟
好啦,心太軟焗好啦!一黎個賣相都ok,黑d朱古力拉花我覺得都靚過呀謝x峰!,外面個皮就焗到好脆,咁我吉穿左個皮之後呢!d朱古力加榴槤流心就即刻搶閘跑出黎啦,e方面絕對能夠充分顯出師傅嘅功架,時間同溫度係剛剛好,咁一食落去,好重榴槤味道,而朱古力味又唔會話覆蓋d榴槤味wor,如果你再將個朱古力皮點落去個榴槤流心果度食,重正,另外個榴槤雪糕都好香,同個老友兩個麻甩仔去share一個心太軟真係別有一番風味呀!!e間咁正嘅餐廳我已經收藏左啦!有機會我都會再黎偷情呀!