唔嚟唔知係旺中; 唔食唔知泰好味.  唔係睇網上介紹都唔知旺中已經唔係我年輕時蒲既旺中, 一來多了好多外傭來行街, 二來多了好多小食店, 而大多都是年輕人創業攪攪新意思.  今天我係慕名而來搵新穎刨冰, 本身我愛食芒果糯米飯, 尤其係白糯米較甜及煙韌, 但溝埋刨冰真係未試過, 只見泰國逹人胡慧沖介紹過這是泰國最新食法.  唔知泰國賣幾錢, 但我見到這店既實物咁大份量$48也不貴, 仲好過要飛去泰國食.店面似水吧, 年輕老闆一手包辦, 見佢很用心製作每個步驟, 尤其最面層既椰奶花, 單看賣相已大讚.這個椰奶花比一般椰奶杰身, 椰味香濃.  用芒果汁製成既棉棉冰好幼細, 沒有想像中越食越凍既感覺, 就算唔加旁邊既芒果汁拌食, 棉棉冰都有足夠芒果味, 加上不會過甜搶去芒果味.  食吓食吓, 終於食到芒果肉及糯米飯, 很煙韌, 同棉棉冰很夾, 而最底有雪糕筒威化, 又帶來另一層次,  老闆話遲些會轉用早餐粟米片更有脆口,  食法真的有創意.  最要讚這個碗既設計, 最下原來係手柄方便在此立食,  另一驚喜係泰式奶茶, 泰國茶葉比一般香港既紅茶葉帶有甘味, 而顏色也帶紅啡.  老闆告知我們, 奶

芒果糯米飯棉棉冰

另一驚喜係泰式奶茶, 泰國茶葉比一般香港既紅茶葉帶有甘味, 而顏色也帶紅啡.  老闆告知我們, 奶既比例好重要, 佢翻覆試了幾次先沖出最有茶味既比例.
泰式奶茶

多口問老闆, 牆上一樽樽是什麼, 原來是泰國梳打, 比一般梳打更多氣. 老闆務求將真正泰好味引入旺中.
Other Info. : 我問年輕老闆點解咁有諗頭, 原來佢曾經在泰國住9個月, 食過這款棉棉冰糯米飯覺得很好食, 所以引入來香港, 自我調較出最接近泰國口味. 有毅力, 值得支持!
2017-11-12
$30 (Tea)
芒果糯米飯棉棉冰
泰式奶茶