2021-04-18 553 views
今晚駕車入朋友上水家取東西,回家需要先到附近新豐路油站入油,發現有間小店「胡椒仔」招牌名稱好特別,所以吸引我們先吃飯再回家,店內裝修以工業風為藍本,一邊牆身更油上舊上水鄉村街景嘅圖畫為裝飾,令我們有一種悠閑生活嘅感覺🥰🥰胡椒咖啡☕️$30/each味道有啲似美國咖啡,好香冇苦澀味,但最特別是每一口都帶有胡椒辣嘅味道,好有玩味😘😘枝竹牛腩煲 $78大大煲、熱辣辣、香噴噴,牛腩同牛筋都炆得軟腍入味,湯汁濃厚,而炸枝竹吸晒柱侯醬汁嘅味道,很好吃,滋味無窮😋😋胡椒豬肚雞煲 $168豬肚肉質厚實爽脆,雞件嫩滑,個湯好香甜,胡椒味又辣又香,加埋鹹菜鹹香味,真係好開胃呀 ,一口一口飲到唔停得手,此湯水更具有暖胃驅寒,溫中補虛,散寒暖胃之效,能行氣暖胃,幫助消化功能👍👍

胡椒咖啡☕️$30/each

枝竹牛腩煲 $78

胡椒豬肚雞煲 $168

2021-04-17
$150 (Dinner)