2021-01-13
黃埔又開咗間譚仔 (其實都成個半月)同Aeon對面嗰間唔同在佢係譚仔雲南米線而唔係譚仔三哥依間取代咗吉野家原址 擺設一樣 但係裝修得幾靚 感覺舒服同乾淨 尤其窗邊位黎到新舖 梗係要試埋新野最新推出嘅脆肉鯇木瓜魚湯米線 ($43)望落養生又健康 係清湯以外嘅另一個選擇一開始啲木瓜同鯇魚沉底 搞到好似冇餸咁其實唔係架 鯇魚肉都有~7片 而且有細細片木瓜 真材實料先試湯底 有少少失望 因為完全冇木瓜味😢唔鮮甜 反而遍咸可能係木瓜唔夠熟 出唔到味落湯底 因為我就咁食啲木瓜都好硬 好似食蘿蔔咁不過鯇魚真係好好食 唔會散開 佢嘅肉質非常結實 亦好似佢所講 咬落好爽口 質感好得意 (有少少似象膠咁) 係一個好好嘅配料👍🏻至於米線 水準當然有返咁上下 米線份量充足 麵質幼細滑身 少少彈牙 🥢-雖然湯底比預期木瓜味唔出但係當普通湯底食 味道相當唔錯鯇魚更是特別同出色大家可以試試 唔鍾意木瓜更加可以試😂真係冇木瓜味 或者可以叫鯇魚做餸試下 (我竟然愛上了鯇魚)服務一般 可能新店 運作未暢順有一兩個侍應態度差啲 好似已經唔想做咁 同埋如果坐窗邊可能比較難叫人落單 (盲點)不過其他侍應ok 店長係女人 起廚房
黎到新舖 梗係要試埋新野
最新推出嘅脆肉鯇木瓜魚湯米線 ($43)
望落養生又健康 係清湯以外嘅另一個選擇
一開始啲木瓜同鯇魚沉底 搞到好似冇餸咁
其實唔係架 鯇魚肉都有~7片 而且有細細片木瓜 真材實料
先試湯底 有少少失望 因為完全冇木瓜味😢唔鮮甜 反而遍咸
雖然湯底比預期木瓜味唔出
但係當普通湯底食 味道相當唔錯
鯇魚更是特別同出色
服務一般 可能新店 運作未暢順
不過其他侍應ok 店長係女人 起廚房 而副店長係後生啲嘅男人 做收銀
環境幾好 光缐充足 坐位坐得舒服 枱數目正常