2023-12-19
天氣涷除了食火鍋,相信羊腩煲都應該係另一個必食菜式。今次去了一間非常HK嘅餐廳,單看那街頭塗鴉風格的裝潢,絕對能夠感受到這就是香港人的餐廳。餐廳以快餐店模式,先在收銀處點餐然後再入座,餐單選擇中西式均有,多到令人三心兩意唔知點揀好,大部分食物材料亦有註明外國進口。最終我同友人選了港式一人鍋:古法雙冬羊腩煲及花膠雲吞雞煲。如果你是腐乳控,相信一定會極鍾意他們的羊腩煲,首先真係超大煲,一個人絕對食唔晒,羊腩份量唔算少,起碼有5大嚿以上,有皮有肉有肥膏,炆得夠焾,每一啖肉入口都好軟嫩。配料仲有冬菇、冬筍、枝竹及生菜,而湯底是稍微濃稠的腐乳汁,所以羊腩幾乎不用再另外蘸點腐乳醬都已經好夠味,撈汁送飯好正。提一下,佢地仲有急凍羊腩煲賣,買返屋企拆開成煲加熱即可。至於花膠雪吞雞煲,的的確確有真才實料的養顏花膠,煮得偏向軟腍,雲吞皮薄,內裡餡料多是蝦肉,食落彈牙爽口,雞件肉質結實,湯頭清甜無味精,都唔錯㗎!下次試下佢地嘅西餐先。羊腩煲$158花膠雲吞雞煲 $98蠔油菜心苗 $28檸檬伯爵茶(自家製涷飲 跟餐 $8)*店內有急凍包可即時買走
羊腩煲$158
花膠雲吞雞煲 $98
蠔油菜心苗 $28
檸檬伯爵茶(自家製涷飲 跟餐 $8)
*店內有急凍包可即時買走