2009-11-09
公司o係龍門附近,每天返工放工都會經過龍門,你的視線永遠被唔開龍門的大霓這廣告牌,睇番好多老照片不難發現'龍門'呢個廣告牌,不過'永遠'始終都要有結束的時候,龍門酒樓易手,又一老牌港人文化式酒樓要消失...之前黎過呢樹食過午飯,以經好幾年了,唔好期望呢樹環境好好或者食物一流,隨時都有意外'驚'喜(限於開飯嚴緊審核唯有略加修改以較可接受視聽,咩野'驚'喜,讀者加點想像力吧),o個似嚇到女食客花容失色,諗起好笑。今朝早星期六返工經過,一個人買左籠叉燒包外賣,見到亞姐好忙招呼外賣客,點完點心後隨即放入膠袋發泡膠盒,我去收銀處俾過錢後,憑飛仔取包,見到亞姐已經將叉燒包包好並放在一旁: 「哥仔,你個叉燒包o係度..。」取過叉燒包後,閃身便離開,唔好阻住做生意。 見到好多年青坐上客,相信都係聞結業風冒名而至。返到公司將還暖的叉燒包拍攝下來同開飯朋友分享,賣相一如所料一般,味道還可以吧,一籠三個包賣HK$13,食出不止叉燒肉汁的味道,還有呢份六十年老香港茶樓的文化情懷。