2023-07-24 169 views
餐廳擺滿咗新鮮嘅海鮮,拔蚌刺身、帶子、蟶子、大頭蝦、生蠔,仲有龍蝦!我見到啲海鮮色彩繽紛,真係興奮得唔知食咩先好。但最令我印象深刻嘅係佢哋個個新鮮得彷彿剛剛從海裡爬上嚟嘅模樣,真係好吸引人。坐低之後,就開始揀啲想食嘅海鮮,一啖啖蒸氣瀰漫,散發迷人嘅香氣,令人垂涎欲滴。我地開始大快朵頤不過,話雖然咁講,食飯嘅時候發現天氣咁熱,都令我地覺得有啲呃得悶。但大家應付得來,因為食嘢嘅喜悅係無法被天氣所影響。象拔蚌刺身:象拔蚌肉質鮮嫩,帶有微甜味,食落好滑順。刺身切得薄薄一片,每啖都好享受,配上少許芥末同醬油,更加突顯其鮮味。帶子:帶子好新鮮,肉質飽滿彈牙,即叫即切,保持咗新鮮嘅口感。呢種鮮甜嘅海鮮,簡單燙煮已經足夠,唔需要太多調味。蟶子:蟶子鮮味濃郁,略帶甜味。燙熟嘅蟶子肉質飽滿,非常鮮美,令人難以忘懷。啖落,肉質爽口,滋味豐富。大頭蝦:大頭蝦個個都大隻新鮮,質感紮實,蝦肉鮮甜又多汁。不論蒸、煮或燒烤,味道都一流。生蠔:新鮮嘅生蠔味道濃郁,海水嘅鮮味一口啖落,好滋味。食落有濃郁嘅海洋氣息,鮮甜而多汁。龍蝦:龍蝦肉質鮮嫩,燙煮後更加突顯其鮮味。食落帶少許鹽、椒等調味,就已經足夠,唔會蓋過龍蝦本身嘅

龍蝦:龍蝦肉質鮮嫩,燙煮後更加突顯其鮮味。食落帶少許鹽、椒等調味,就已經足夠,唔會蓋過龍蝦本身嘅風味。

真係一個難忘嘅體驗,係一個值得再嚟嘅地方。

2023-07-15
Type of Meal