2016-10-10
最近,得知在大坑開了一間自家製的拉麵店,所以一到這裡一試。火地獄义燒拉麵 ($50):落單時店員問我要咩程度的辣味,因為有分大,中,小辣,由於唔太食得辣,所以叫了小辣一試。用上了豬骨淆製的湯底,有著濃香的豬骨風味,加上流心蛋,做到有著流心的效果,所以食落非常有口感。最特別一提就係自家製的义燒,食落有著很濃的肉香,加上唔會太肥,絕對係义燒的表表者。人氣豬骨湯叉燒拉麵 ($63): 叫得做人氣當然有咁上下,湯底當然用新鮮豬朋淆製,加上爽口嫉滑的义燒,絕對係將拉麵昇華。再者,拉麵麵質彈牙,入口爽滑,絕對係稱得上自家製。自家製煎餃子: 韮菜餃子:有著濃香的韮菜味道,入口充滿韮菜味,加上皮薄,所以唔會有膩的感覺。白菜餃子:用上了新鮮的白菜來製造,所以食落有著很濃的鮮甜味。香芹馬蹄餃子:爽口的馬蹄不但非常有口感,而且爽口非常,很有咬口。和風肥牛拉麵 ($50)用上新鮮肥牛來製造的肥牛拉麵,不但牛肉鮮嫩,而且入口即溶之口感,真係很難用筆墨來形容。加上,湯底已經用上豬骨,實在係豬牛兩者互相配合,係必試之拉麵。黑椒牛舌 ($48)不得不試就係這個黑椒牛舌,黑椒味令到牛舌味道提昇,加上牛舌爽口彈牙,食落非
黑椒牛舌 ($48)不得不試就係這個黑椒牛舌,黑椒味令到牛舌味道提昇,加上牛舌爽口彈牙,食落非常有口感。
炸鯪魚球 ($38)香脆的鯪魚球用上炸粉來製造,食落金黃鬆脆,加上蜆芥醬,咸咸香香,食落有著香口的味道,而且鯪魚非常鮮滑,絕對係必叫的小食。
辣醬
最後,不得不提這裡自家製的辣醬,用豆鼓,菜甫,辣椒自製埋辣醬,令餃子更加惹味。
總括來說,由於湯底用上豬骨淆製,所以食落非常有口感,加上又有自家製醬料,係必到之地。