2022-05-31
今日天朗氣清,太陽伯伯既光芒超強🌞做户外活動都係一個好大既挑戰,決定由大圍踩單車去大尾督,沿途進行小食之旅🚲第一站就係乙明邨既潮食,被稱為雞蛋仔界既麥當勞🌕本身係上水既小食店,轉戰黎沙田兩年就贏盡街坊既心,仲以自家特色雞蛋仔同格仔餅上埋各大美食雜誌。乙明街市係舊式屋邨商場,街市和商場混搭而成,不是密閉空間,所以冇冷氣嘆🥵潮食面對住民居方向,去到既時候都有幾個小朋友係度摞家長買小食,令我諗返細個已經好為食既自己👧餐牌一目了然,分為主食類既手撕雞同埋餸菜包,仲有今日特登黎食既雞蛋仔同其他小食📜有超過廿款雞蛋仔,咸甜各佔近十款。🍔豬柳蛋雞蛋仔 | $31 | 9.5/10呢間鋪頭既代表作,將雞蛋仔同豬柳蛋漢堡融入,將漢堡扒切成一粒粒倒入去烘熱既蛋漿入面🍳半熟再打入雞蛋,成型後再夾塊芝士融一融,最後拎返起吹風扇。外脆內軟既雞蛋仔夾實豐富既餡料,每一啖都有材料,配合拉絲芝士極邪惡🧀比麥當勞版本好食咗幾倍。
🍔豬柳蛋雞蛋仔 | $31 | 9.5/10