2024-07-18
雲南米線舖應該是大部分香港人的平民飯堂,不過實力有高有低,間唔中都會食到啲㐲嘢。不過今次返工經過間米線舖話自己嘅湯底係自家制豬骨湯,唔用濃縮湯精,咁就一於試吓佢實力!今次平民推介嘅係@貴緣小鍋米線位於北角和富薈商場B樓B15-16號舖,舖頭座位闊落舒適,同埋空氣流通冷氣又夠涼,天氣咁熱食嘢要揀個夠冷氣嘅地方都係必須嘅。total有五種唔同嘅湯底選擇,仲有七種唔同嘅辣比食客挑戰。鍾意挑戰食辣嘅,你要試吓佢個特特辣,仲要加錢添🤣👍🏻⭐️青花椒麻辣湯(配菜自行配搭)喺其他地方唔係好常見,我都真心推薦大家試吓, 平時食麻辣食到所有嘢都係一樣嘅味道, 但係青花椒比普通麻辣多了一份香味,配搭埋豬骨湯真係好開胃。佢地嘅魚腐大粒,墨魚丸都幾彈牙而且冇梳打粉味, 腩肉爽口唔會得個肥字。⭐️ 鮮豬骨濃湯(配菜自行配搭)怕食辣嘅朋友可以試吓豬骨湯,湯底鮮甜少油,豬骨味濃郁。滷水豬肚爽口、魚蛋彈牙、薯粉煮得又夠透。⭐️ 蒜香醬油雞翼蒜頭醬油味香濃的冷盤,就好似蒜泥白肉咁樣不過變咗做雞翼, 但係冇咁油膩。⭐️ 榨菜豬肚絲醒腦開胃的小食,豬肚爽口唔會韌,榨菜唔會太鹹。總結:非常之欣賞佢哋嘅湯底鮮甜又少油,食得出真材實料。
鍾意挑戰食辣嘅,你要試吓佢個特特辣,仲要加錢添🤣👍🏻
⭐️青花椒麻辣湯(配菜自行配搭)
⭐️ 鮮豬骨濃湯(配菜自行配搭)
怕食辣嘅朋友可以試吓豬骨湯,湯底鮮甜少油,豬骨味濃郁。
滷水豬肚爽口、魚蛋彈牙、薯粉煮得又夠透。
⭐️ 蒜香醬油雞翼
⭐️ 榨菜豬肚絲
醒腦開胃的小食,豬肚爽口唔會韌,榨菜唔會太鹹。
總結:非常之欣賞佢哋嘅湯底鮮甜又少油,食得出真材實料。又有多款出面少見的小食例如(雞肉絲火山、 甜酸齋、麻辣鮑片⋯⋯)真係少見嘅米線舖。