2019-05-12
招牌小炒1. 摩囉雞飯2. 龍躉炒河粉招牌糖水 1. 花膠糖水( 要facebook追文先知幾星期幾幾有)« 新鮮魚»筲箕灣地鐵站c出口轉個彎去後方,過條馬路仔,唔使30秒就到金城餐廳, 好多筲箕灣嘅老顧客都好熟佢哋, 佢哋出名在龍躉海鮮, 保證堅持每日用新鮮魚, 有好多唔同品種嘅魚可以揀, 要滑又得,要爽又得, 二揀一 ,茶餐廳格局同一般茶餐廳分別不大,但比普通茶餐廳大點點,最高峰可以,坐到72人 。« 餐廳代食客加工海鮮 »正常嘅茶餐廳係唔會賣到新鮮海鮮,不過呢間就咩都有, 客人可以自己去買好海鮮再同餐廳講要點煮, 餐廳只會收取加工費, 如果唔識點揀靚海鮮,可以委託水上人老闆,幫客人去買海鮮, 然後大廚會洗好,煮好,等客人黎食, 某程度嚟講真係幾方便香港人招聘客人,可以自家煮食物, 食自己要求嘅食物以及烹調方式, 又唔使花時間煮野/ 洗野。 每碟海鮮嘅加工費大概為150蚊左右。 亦都有少少似係酒樓混合版, 平時食為餐可以食到海鮮, 而家茶餐廳都食到。« 筲箕灣區好出名嘅龍躉大家姐»識食嘅話都會知道, 新鮮龍躉以及急凍新鮮魚塊嘅分別, 金城餐廳是水上人家族生意, 雖然到了第四代已非水
1. 摩囉雞飯
2. 龍躉炒河粉
招牌糖水
1. 花膠糖水( 要facebook追文先知幾星期幾幾有)
« 新鮮魚»
« 餐廳代食客加工海鮮 »
« 筲箕灣區好出名嘅龍躉大家姐»
識食嘅話都會知道, 新鮮龍躉以及急凍新鮮魚塊嘅分別, 金城餐廳是水上人家族生意, 雖然到了第四代已非水上人,不過餐廳仍然係成個家族一齊去經營, 所以佢哋眉精眼企會揀到一啲靚嘅龍躉, 早幾年前 大家姐都會喺門口開檔劈龍躉, 住開筲箕灣嘅人個個都識佢, 都咪話切龍躉唔簡單,仲要係大大條龍躉,但係後來由於衛生關係,搬到廚房去處理, 由於係水上人嘅背景,所以一早已經同筲箕灣街市小販檔打好關係, 日日如是,每日會新鮮買入相當數量嘅魚,大概去到八點左右,已經買得七七八八, 一定不留活口,所以識食嘅人通常都會一早打電話買外賣,又或者係一早到餐廳食晚餐, 坐咗喺金城餐廳兩個鐘食晚餐嘅時段,見到職員係味出出入入,捧著一大堆外賣盒送貨。 話曬都有近30年歷史,光顧開嘅都係老顧客, 成個筲箕灣區應該都係得一兩間餐廳有海鮮檔。
« 蕃茄芝士焗豬扒飯» 63hkd 送湯
番茄醬同芝士份量多,喺蓋上係一塊已經炸好嘅豬扒上面, 豬扒都幾大塊,飯煮得剛剛好。 最鍾意嘅係佢一條條細細條嘅小紅蘿蔔仔,食落幼嫩甘甜冇揸易咬。
« 菜心炒什會» 73hkd
一大堆菜心上面擺放著菇類,大蝦,豬潤, 瘦肉,牛肉。 職員仲同我哋講,如果想食乜嘢配搭組合,都可以同佢講清楚,唔食乜嘢,佢都可以同廚房講清楚,只要佢哋有嘅食材就可以幫我哋做, 餐牌冇都唔緊要。
« 豉油王大蝦»160hkd
豉油王大蝦,大廚只係張尾部留低, 大蝦食落好彈牙新鮮, 將蝦中間劏開, 煮好嘅時候大蝦捲起, 配搭豉油都幾好食。
« 清蒸華美魚» 120hkd
一般餐廳都比較少食到,斤半一條,粉紅色外皮嘅魚,蒸到剛剛好, 魚骨多,肉冇腥,魚骨小。
« 鳳爪豬骨霸王花湯/羅宋湯 » 送
簡單講兩種湯材料足, 冇開稀。 鳳爪豬骨扒王花,個底仲有額外加薏米
« 熱奶茶» 18hkd
正常奶茶,只要餐廳開左一定歷史,都唔會難飲得去邊,呢種飲品係我地文化。每間餐廳既奶茶底都唔同,而金城既奶茶由數種上好紅茶葉調制,比平時一般茶餐廳來貨價貴,金城好多客飲左甘幾年,都十分鐘意個味道,若有轉底茶實飲得出。口感細滑濃厚,正,可以一試。
«樽裝青檸薏米水» 10hkd
一支凍飲,一隻青檸,一堆薏米
« 紅蘿蔔粟米栗子糖水» 18hkd
糖冬瓜,栗米,蘿蔔,粟子,睇落去似中湯,飲落清甜,咁多種料放埋一齊,完全無違和,有驚喜, 聽講呢個都係水上人文化,好多水上人都係食呢一隻嘅糖水。佢地仲有花膠糖水,下一轉要下個禮拜一先有,一出好快就會買哂,我下次都打黎問左Reserve定先。