2017-12-01 45 views
同朋友gathering ,好友提意來點新意「自己煮」...就去左宜間主打日式餐廳齊下廚。大部份既食物都係可以「自己煮」,可以自製章魚小丸子、御好燒、燒肉及大阪燒。店員遞上預先混合好蛋漿及配料,之後再講解一次點整作,之後就係我地大顯身手既時候了!燒得燶燶地 ,入口外脆內軟。再可以隨個人喜歡加入蛋黃醬、燒醬及青海苔。另一自製作品...海鮮御好燒。將雞蛋和配料混合左之後,放上鐵板,燒到金黃之後放上木魚乾就上得碟食得喇!屋台風味炒麵有椰菜、豬肉、海鮮,先炒菜,然後加入其他配料。最後落麵條,炒熟後淋上燒汁就食得喇!玩煮飯仔冇難道呀!蜜糖黑胡椒豚肉帶有脂肪薄身,放落鐵板燒一陣好快就熟就食得喇!可惜份量唔多,有點不夠喉呀!