2008-11-27 76 views
細細個就聽過lee個名喇~~~因為廿年前我來過幾次,都係屋企人帶我去,今天難得天氣咁好,我和老公嚟嘆茶,呼吸下新鮮空氣不過今日唔係假期,沒有山水豆腐花供應西洋菜係必食之選,只係白灼,沒有落油,綠油油得很,食落嫩口爽脆,再加少少甜鼓油食就一流,因為附近有一個西洋菜田,只摘嫩葉部份,唔好食就難,而且一定新鮮.鳳爪蒸籠裡面只剩兩籠,我地兩籠都要晒,一人一籠唔洗爭,鳳爪軟身好林,連骨既位置都好入味,碟底唔會好多油.牛肉要自己落喼汁,牛肉好軟熟,又有馬蹄粒粒,爽與林之間交替,腐皮吸收牛肉汁好入味,加上喼汁味道更加鮮.炸雲吞係另外落order,熱辣辣脆卜卜,好厚要一層一層食,甜酸汁比較稀.叉燒包餡料多,用半肥瘦叉燒,叉燒腸要自己加油,叉燒夠大舊,凸晒出嚟,腸粉滑溜.排骨飯排骨唔算多,不過好入味,好好食,飯比較軟(啱晒我),可能多老人家嚟食,所以唔會好硬.我地邊食邊嘆報紙,又有陽光既溫暖,又有新鮮空氣,真係好舒服又優閒.可以去西洋菜田邊睇下魚毛仔,蜻蜓都不錯.

今天難得天氣咁好,我和老公嚟嘆茶,呼吸下新鮮空氣

不過今日唔係假期,沒有山水豆腐花供應

鳳爪
連骨既位置都好入味,碟底唔會好多油.
牛肉
肉汁好入味,加上喼汁味道更加鮮.
炸雲吞
叉燒包
餡料多,用半肥瘦叉燒,
叉燒腸
要自己加油,叉燒夠大舊,凸晒出嚟,腸粉滑溜.
排骨飯
排骨唔算多,不過好入味,好好食,飯比較軟(啱晒我),
可能多老人家嚟食,所以唔會好硬.
可以去西洋菜田邊睇下魚毛仔,蜻蜓都不錯.

鳳爪+牛肉
炸雲吞+叉燒包