2022-05-31
「叫自己做馬來餐廳,但餐牌大部分都係港式茶餐廳食物。」我心想,隱隱有份被騙的感覺。路過呢間馬華餐廳,見到門面同店舖頗為懷舊,又見寫住馬來食品,就二話不說入去食返個下午茶。入去坐低望望餐牌,卻心中不禁暗叫有伏。睇真啲,其實除左貴刁同海南雞飯,無乜邊樣係真係馬來食品。而且呢兩樣食品周圍都係,算不上馬來專屬。姐姐幫我落完單,好快亦送回單據,呢個時候我再睇,又一大伏!一間普通茶記,閒日(當日禮拜四)下午茶時段都學人加一!炒烏冬同奶茶終於上枱,奶茶來講普通發揮啦;炒烏冬方面,叫就叫XO醬炒,但食上去只有豉油味濃,XO醬的香口,麻辣就一啲都食不出了。整體黎講,馬華餐廳裝潢係有特色,餐具都有自己餐廳logo包裝,感覺似走進一間九十年代茶記。但食物只係普通,而且自稱馬來食品,實在有被騙感覺。
入去坐低望望餐牌,卻心中不禁暗叫有伏。
姐姐幫我落完單,好快亦送回單據,呢個時候我再睇,又一大伏!
一間普通茶記,閒日(當日禮拜四)下午茶時段都學人加一!