2019-01-13 181 views
喺Openrice見到哩間有得一人一煲關東煮咁得意嘅餐廳,隔涉啲都要嚟試吓~一番轉折行錯路後終於嚟到餐廳,不過一入到嚟都仲有啲壞消息,就係哩個酒場未有酒牌,啲酒有得睇冇得飲;另外就係今日未有鍋物提供。不過一場嚟到就繼續食吓關東煮同串燒啦~一坐底當然要諗吓個關東煮要揀咩餸啦~ 🥛等緊嘅時候比咗一人一杯雞湯我地,好香濃,不過都真係比較油~🍢大家都揀好晒個關東煮,重點講吓幾樣食材先~- 大根:關東煮內嘅大根又淋又入味,當然冇得輸啦- 玉子:以為係玉子燒咁,點知入口實到成粒魚蛋咁- 福袋:即係有年糕喺入面嗰種,入口煙煙韌韌好好食- 玉子福袋:之前睇介紹諗住係流心蛋,不過實情係包住咗嘅烚蛋,可以唔試🍡串燒方面我地試咗幾款燒蔬菜同雞肉串,我地重點講吓啲雞肉串($15@)~- (左一二) 山葵雞肉串:山葵冇咩味 - (左三四) 明太子雞肉串:明太子味不過不失- (右二三) 胡椒柚子雞肉串:胡椒味超重,唔太食到柚子香- (右一) 梅子紫蘇雞肉串:微酸咁幾好食除咗以上嘅嘢我地仲叫咗以下小食:- 🐙芥末章魚($28): 冇咩wasabi味,得個咸字- 👄墨魚咀($28): 正正常常都算爽口🍹飲品方面好彩冇

自選關東煮

一坐底當然要諗吓個關東煮要揀咩餸啦~

雞湯

🍢大家都揀好晒個關東煮,重點講吓幾樣食材先~
自選關東煮

- 大根:關東煮內嘅大根又淋又入味,當然冇得輸啦
- 玉子:以為係玉子燒咁,點知入口實到成粒魚蛋咁
- 福袋:即係有年糕喺入面嗰種,入口煙煙韌韌好好食

不同味道的雞肉串
- (左一二) 山葵雞肉串:山葵冇咩味
- (左三四) 明太子雞肉串:明太子味不過不失
- (右二三) 胡椒柚子雞肉串:胡椒味超重,唔太食到柚子香
- (右一) 梅子紫蘇雞肉串:微酸咁幾好食

除咗以上嘅嘢我地仲叫咗以下小食:
芥末章魚、墨魚咀
- 🐙芥末章魚($28): 冇咩wasabi味,得個咸字
- 👄墨魚咀($28): 正正常常都算爽口

🍹飲品方面好彩冇酒飲都仲有幾多選擇,相中分別係信州蘋果梳打、靜岡綠茶可樂、完熟桃子梳打同信州白提子梳打($28@)。
各式日本飲料
幾款果味梳打以蘋果梳打果汁成份最高(50%),其他兩款其實都係果汁10%未滿,不過都幾香果味同唔會太甜。而綠茶可樂就.....可樂咁囉冇咩綠茶味,可以留番個quota飲其他嘢~

總括而言,食物算係一般,不過始終係香港少見嘅類型,等似吓佢準備好晒所有食物飲品,應該會更好~
2018-12-20
$212 (Dinner)