2019-02-27
剛搬到附近,早上6時肚餓,人生路不熟只好上呢到尋求協助。見到呢間食店近近地,評價頗高,隨即穿上拖鞋就去。去到食店,有兩大叔食飽打緊牙骹,見到我便打量一番,我也懶理找個背對住佢地既位坐下。員工肥姐姐也不著急,望了我一眼便繼續佢同廚房哥哥既話題,聽口音猜佢係廣東人,同譚仔啲姐姐唔同,聽了幾句,把握佢句子與句子之間既抖氣位大嗌一聲:「唔該寫野,要碗肉丸魚片粥。」我記得呢間專食魚粥,也貪心想試埋肉,實行一雞兩味。肥姐姐也好有效率望都唔望我一眼就向廚房大叫:「丸片!」有時候覺得呢類型姐姐也幾有趣,雖然不太禮貌,卻十分地踎小店。「肉丸魚片粥$43。」不足一分鐘肥姐姐端上一碗熱粥,意料之外的快,令我質疑自己對生滾粥既認知,不過餓到咕咕聲,食左先講。將擺碟豪邁既生菜浸落粥水度既時候,見到兩棵葱既莖白雪雪、粗壯地拖在碗內,而不是綠油油的葱,又長知識了。緊記住大家在評論中提及「熱辣辣」,小心翼翼的我只輕輕瓢了一細口粥水,放到嘴邊吹吹,沒有飄香,遞到唇邊感受一下熱度,有點熱但是放得入口的溫度(本人貓舌,怕熱食),對喜歡熱辣辣的人來說可能恐怕不過癮。入口後粥感適中,不像潮州粥(有些人叫潮州冷飯)般「傑撻撻」,
「肉丸魚片粥$43。」不足一分鐘肥姐姐端上一碗熱粥,意料之外的快,令我質疑自己對生滾粥既認知,不過餓到咕咕聲,食左先講。將擺碟豪邁既生菜浸落粥水度既時候,見到兩棵葱既莖白雪雪、粗壯地拖在碗內,而不是綠油油的葱,又長知識了。緊記住大家在評論中提及「熱辣辣」,小心翼翼的我只輕輕瓢了一細口粥水,放到嘴邊吹吹,沒有飄香,遞到唇邊感受一下熱度,有點熱但是放得入口的溫度(本人貓舌,怕熱食),對喜歡熱辣辣的人來說可能恐怕不過癮。入口後粥感適中,不像潮州粥(有些人叫潮州冷飯)般「傑撻撻」,也不像東北粥(稀飯)般「稀撈撈」,濃稠度得宜,有幾粒未完全溶化的米花,與「綿」又是不一樣的感覺。夾起了一片魚片,斷估師傅刀功非凡,鯇魚片小巧玲瓏,連粗莽大漢也會想憐香惜玉,生怕貪婪的舌頭會過份揉糷矜貴的她。用「她」去形容甚為貼切,因為她除了嬌小,還滑溜(就本身鯇魚肉質來說),沒有強烈魚腥(本來淡水魚較腥),對我呢個怕腥的人已經算過關了。再試肉丸,一口一粒的大小, 應該不止是將豬肉剁膠,還加了其他元素,簡單啲講,味道像豬肉版牛肉球。
不經不覺吃到尾聲,份量如提倡吃飯要七分飽的學者般健怡,但值得欣賞就是餸既比例係三分一。整體來說係比較好的粥,你話係唔係一試就如大部分評論般「搵到初戀嘅感覺」,咁我又覺得佢哋嘅初戀十歲已經開始兼完埋,最理想既初戀理應在情竇初開的十幾歲花樣年華裡盛放,叫你一輩子念念不忘。這碗粥對我來說只是遇到個印象不錯的人,稱不上朋友,可能在某天聽到某人話佢喜歡蔡楓華,你才突然想起那個他好像也喜歡蔡楓華,然後,就繼續傾返原本既話題。
打到呢到,半小時,我又餓了,落便利店求祈買啲野食下。
#發現原來好多人對好好食既標準都幾寬容
#我係嘴刁
#字裡行姦
#懂不懂我的黑色幽默
#有啲位曲到圓
題外話:
張相雖然話要食熱野,
但係最終唔夠熱治唔到鼻敏感。
唔好問我點解食熱野(暫時性)止到鼻敏感,
因為我都唔知,
總之喺我身上係work。