2017-04-30
TGIF! 今個星期又有long weekend,星期五晚當然要出街食啦!黎到呢間觀塘平民法國菜試一試!本人對法國菜情有獨鍾,要求亦會相對較高,呢間餐廳的環境講真實在太平民feel...同普通西餐廳一樣,冇乜fine dining feel環境一般希望食物會有驚喜,可惜質素麻麻我叫tasting menu,朋友就set dinner。先來麵包,法包暖暖地,都算脆,但芝士麵包條就唔夠新鮮,林左。個醬有驚喜,係幾好味的sour cream。餐前小食:炸蟹肉、三文魚蓉迷你多士三文魚蓉味道唔錯但多士完全唔夠脆,炸蟹肉只屬一般。朋友的吞拿魚片伴血橙及果仁吞拿魚片冇特別,亦唔係好fresh,血橙帶來少許酸,整體一般。餐廳的多士真係有待改善,呢塊多士同樣係林既...西班牙紅蝦、煙燻三文魚三文魚上面的係蝦片,但係唔脆的蝦片... 三文魚又係一般,同係超市買的冇分別。紅蝦完全埋藏左係三文魚下面,得好少,亦同普通蝦刺身冇分別。溫泉蛋、法國火腿、炒雜菇、松露醬全晚算係最出色的一道菜,溫泉蛋蛋漿流出來,撈埋雜菇同魚子,味道口感一流,配埋咸火腿,整體好夾,又唔會太咸,好好食!烤焗肉眼扒,法國鵝肝肉眼扒好香,明顯
黎到呢間觀塘平民法國菜試一試!
環境一般希望食物會有驚喜,可惜質素麻麻
我叫tasting menu,朋友就set dinner。
餐前小食:炸蟹肉、三文魚蓉迷你多士
三文魚蓉味道唔錯但多士完全唔夠脆,炸蟹肉只屬一般。
朋友的吞拿魚片伴血橙及果仁
西班牙紅蝦、煙燻三文魚
溫泉蛋、法國火腿、炒雜菇、松露醬
烤焗肉眼扒,法國鵝肝
肉眼扒好香,明顯煎過再去焗,外面好脆身裡面juicy,牛味亦夠,高質素的牛扒!略嫌牛太多肥肉,瘦少少會好點。鵝肝就非常一般,煮耐左,唔夠juicy好乾身,麻麻地。
朱古力撻
本身對撻不太喜歡,但呢個撻裡面做到好似心太軟咁,味道又比我想像中冇咁甜,算唔錯。裡面流心朱古力暖暖的,面頭就烤到半脆身,都幾出色。
無論環境同食物都只屬一般中上西餐廳級數,絕對同價錢成正比,真係一分錢一分貨啦。