2023-01-09 1566 views
今晚去咗樂富搵嘢食,記得以前讀書嘅時候,經常都會去樂富食嘢,嗰度有好多間大排檔,好有人情味,不過領匯翻新咗之後,就好似冇咗啲大排檔,變咗大品牌連鎖店,尤其是到咗夜晚九點之後就更加難搵嘢食,要行到落去樂富邨入面先至另有一番新天地,嗰度有好幾間好受歡迎嘅食肆,今次揀咗呢一間點心小廚,畀佢門口個電視吸引,播放住 黎諾懿訪問佢哋嘅節目,講煲仔飯點樣煮法。今次叫咗一個白鱔滑雞煲仔飯 ,原來煲仔飯最理想嘅時間係 15 至18 分鐘,如果超過 20 分鐘呢就會太老喇,呢個節目有講到個豉油,原來唔係一般甜豉油,係煮咗兩個鐘,仲加咗蝦乾等等嘅海味落去,所以特別鮮甜,至於白鱔就啱啱救夠熟,非常嫩滑,鍋巴亦唔會太痴牙,可能因為睇完個節目,感覺呢個煲仔飯真係特別好食,哈哈!
2023-01-09
$100 (Last Night Supper)