2018-12-01
長輩壽宴在北角老人富貴屋雋悅入的聲哥廚房,北角港鐵站B4口一出行一分鐘便到!上到三樓除了聲哥廚房還有老人的醫療中心和cafe今晚的菜式有别一般廣東菜飮宴,主人家係常客,有幸受邀一試新口味鍋貼大明蝦 - 大蝦鮮又甜,炸得脆而不油,賣相好但本人麻麻地蟹子,為賣相加點色彩實在無可口非淮杞響螺湯 - 一個字:正!熱又濃,圓肉帶出甜味!太史蛇羹 - 有期待所以有點點失望!其實用料足得很,都好味的但唔知點解冇乜蛇味仲要個羹偏甜!係甜咼麒麟龍躉皮 - 上佳之作!皮有咬口連D肉,個汁有多重味道微辣,仲配了金華火腿,濃味之選一帆風順 - 同條龍躉,好多肉做了此清淡上湯之選!半個長冬瓜做盆,下面係上湯粉絲,上面配上啖啖龍𧄌肉,長輩都大愛百寶鴨 - 超好吃!蓮子,薏米和鴨肉等幾乎溶混為一體,分開了一件件可能唔靚,但食落不得了,好香啊羊腩煲 - 好味,入曬味,跟期望的差不多生炒糯米飯和干燒伊麵ok la! 已經飽到食唔落!因為要留肚食埋壽包同生日蛋糕呢~不過我晤知價錢啊
上到三樓除了聲哥廚房還有老人的醫療中心和cafe
淮杞響螺湯 - 一個字:正!熱又濃,圓肉帶出甜味!
羊腩煲 - 好味,入曬味,跟期望的差不多
不過我晤知價錢啊