2018-03-17 755 views
在九龍城區居住,九龍城又出名多名店(食店),約朋友食聚,首選當然是九龍城區。今次試了大助燒肉,其實他於區內已很出名,是食日式燒肉的首選,當然要在我嘅食集歷程中經歷一番。有睇開我食評的朋友都知,油金魚腩是我的至愛(之一),來到日式料理,怎可缺少?咁這間油金魚腩刺身好唔好食?答案是:非常之肥美。又厚又肥,甘香的魚油和鮮甜爽口的魚肉,真係想一試再試,不但今次嘅主角係燒肉,油金魚便要適可而止。其實仲叫咗個燒蛋,但係落單嘅時候店小二就話未必會有,會去幫我哋去睇睇,於是我哋滿有期望咁樣去等待燒蛋,但係一直等都冇出現,於是便問一問店小二,她好有笑容、好有禮貌咁樣回應:師傅今日做嘅蛋已經賣晒啦,雖然有啲失望,但係店員有禮貌嘅回應我哋都係接受嘅。我們一行四人,先點了和牛宴二人餐雖說是2人餐,但每種肉也有四件或以上,我們4人分享,剛剛好。和牛宴也十分豐富,有和牛角切。和牛西冷,還有牛舌厚切,和牛小排,都十分美味。每份二人餐都有湯和飯團。自己慢慢燒,控制火候。大家見有4件飯團,我哋當然唔止叫咗個和牛宴啦,我哋仲叫咗個海鮮二人套餐,包括有大大隻嘅蜆,鮑魚仔、新鮮帶子、左口魚裙邊,同埋我最愛嘅鰻魚。四個人要食晒
尤油金魚腩

,但係店員有禮貌嘅回應我哋都係接受嘅。

我們一行四人,先點了和牛宴二人餐
和牛宴

和牛角切

和牛宴也十分豐富,有和牛角切。
和牛西冷

おにぎり

自己慢慢燒,控制火候。

燒大蜆
大帶子
燒鰻魚

四個人要食晒兩個餐都要有一定嘅胃口,今晚真係好豐富,所有食物無論是前菜主菜同配菜都要比10個讚,下次一定會再幫襯。
尤油金魚腩
和牛角切