2019-08-10 1094 views
朗豪坊最底層以前係starbucks,每次等人都坐滿曬人。最近完成裝修後,開了一間特別版的Mark and Spencer,因為多了一個cafe corner, 今日難得放假, 就大媽媽出嚟食個英式早餐。想不到早上十點多的時候餐廳滿佈客人, 看得出有好多是遊客, 亦有一些事上班族坐在吧檯上面商討工作上嘅事情, 可能是因為上面就是朗豪坊商業大廈。 可以每月有一天在平日休息,覺得自己好幸福呀。我地在櫃檯前點餐之後,找一個位置坐下 , 等他們做好之後再拿, 清潔不是太夠人,所以衛生有一點扣分。炒蛋配多士, 雞蛋煎得好鬆脆,唔會話淋bet bet,咬落去好有質感而且好有蛋香,加上我哋灑左胡椒同埋海鹽,好一個好健康嘅早餐。另外點在一個藜麥沙律配大蝦,最潮的superfood之一,最近睇左好多superfood 的書,大家都讚藜麥有助減肥抗抑鬱, 真係要食多啲。 這隻大蝦當然不是新鮮蝦啦, 肉質還可以吧。 因為藜麥是比較鞋身的,所以他用了 他用了酸酸的醬汁, 刺激一下我們的味蕾, 令我們開胃一點。精選芝士拼盤, 媽媽太喜歡食芝士了, 所以我點了一個芝士拼盤一邊有六款芝士,一些餅乾,還有提子,果醬。

精選芝士拼盤, 媽媽太喜歡食芝士了, 所以我點了一個芝士拼盤一邊有六款芝士,一些餅乾,還有提子,果醬。 阿媽好喜歡這一個芝士拼盤,覺得非常抵食,因為平時我哋買芝士都要40幾50蚊100 gram, 今次我哋只係用咗130蚊就可以有六款芝士食, 加埋其他配料, 最緊要是媽媽食得很開心!

熱朱古力上面灑了一粒粒的可可粉, 濃濃朱古力香味一朝起來為我帶來力量。

其實mark and spencer這個策略非常成功,一方面可以自己採購的優勢, 降低來自英國食材成本, 二來可以吸引食客買回店內的產品。 在香港寸金尺度的黃金地段商場內, 轉變一下營商模式,為了商場帶來新鮮感,winwin 雙贏。
食完一個美味嘅英式早餐,之後就打我最喜愛排球啦!媽媽就到旺角街市shopping啦!

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8