2017-08-06 98 views
最近又打風又落雨, 晚餐都不願外出吃, 簡簡單單叫外賣吃了便算! 吃了一星期, 條脷都鞋曬! 難得今日無落雨,一於要出去吃番餐好的! 這間價格公道,食物質素又ok, 最正是氣氛唔錯,最啱我們倆小口來鋸下扒當拍下拖! 這間西式晚餐以意粉或扒類為主打, 除了有set dinner可以選擇之外,基本上其他主食都可以加錢轉餐, 例如一碟78蚊的意粉轉成套餐大概128元, 都ok抵食~ 晚餐包括是日餐湯、田園沙律、一份主菜、還可以有甜品和咖啡或茶配埋。 是日餐湯是三文魚粟米忌廉湯,口感夠曬creamy~而且我最意它質地較杰身,配上三文魚更顯鮮味! 田園沙律方面,亦都夠曬大碟很有誠意, 而且由多款蔬菜混合而成,加上上等的橄欖油黑醋, 食來不但好fresh好清新,覺得好健康添! 主菜我們選擇了5成熟的280克美國頂級肉眼牛扒配燒汁和巴黎的紅酒慢煮紐西蘭羊膝開心share食! 280克美國頂級肉眼牛扒果然夠曬份量!成塊面貢大塊!肉眼兩邊煎香,而內心還保持住淡淡的粉紅色,看見都食指大動!由於是肉眼位置所以肉質會比較有咬口, 正好應該切細細件斯文啲食, 更能體會當中豐富的肉汁! 紅酒慢煮紐西蘭羊膝一

紅酒慢煮紐西蘭羊膝一出場, 我就被那豐富的構圖深深吸引住! 比拳頭還要大的羊膝,和中間切成長條狀的蔬菜,再以南瓜蓉伴碟, 美不勝收!

飄散出陣陣草原氣息的羊膝, 帶點點酥香, 而且肉質結實得來 ,又因為以紅酒炆了很長時間的關係, 輕輕一切已經能夠骨肉分離, 食起來軟中帶爽實,爽實中帶即溶口感! 好羊者一定不能錯過! 尤其是羊膝烹煮的時間比較費時,一般餐廳都不提供不供應 ,頂多製作較方便的羊架! 有如此質素的羊膝現在已很難有機會吃得到!

餐飲方面我們都加了15元升級了特色飲品 ,一杯是薄荷朱古力,一杯是焦糖鮮奶! 兩個都好好飲,尤其是焦糖鮮奶,熱呼呼的,奶泡亦都很豐富,加進凵濃味嘅焦糖又唔會太甜,超正!