2019-10-11
冇返學一段時間,今日終於開學了。何文田一向冇乜好野食,諗起又要唔知食乜好,真係冇晒心機。點知,今日有新發現原來附近新開左間cafe, 外觀都唔錯,與同區餐廳格局和裝潢不一樣,吸引左我入去。睇埋餐牌,仲有驚喜下午茶既選擇都好有特式實物更是喜出望外牛油果焗鵪鶉蛋配三文魚意瓜沙律 $65橙紅色既三文魚很美,像日落黃昏既天空。我剛好下午5點多來,能看見這美麗既三文魚,補償了我要返學不能欣賞日落既失落心情。兩片薄切的三文魚很新鮮,外邊用左石榴染上了紅色,吃起上黎還帶少許清新感覺,若能把她捲作玫瑰,必能更吸引我們這些港女這個是青瓜絲伴檸檬絲,仲有啲甜甜既提子乾、石榴和黑芝麻。青瓜絲伴檸檬絲切得條條粗幼均衡,比例約3比1,所以不會被檸檬絲搶去那清新口感。而且,酸酸甜既石榴,更是錦上添花,增加味道更增加了口感。半邊牛油果,走核,釀左隻鵪鶉蛋。想用刀切開慢慢品嚐,但。。。笨左了!一切下,流心鵪鶉蛋就爆了,蛋汁大量湧出,流出牛油果外圍,浪費了。所以,切勿用刀子吃,用匙羹就可以了。牛油果熟透,很輕易便能把果肉與果皮分離,用匙羹吃,就不會浪費了那些精華蛋汁。蛋汁很香,與牛油果同吃完全不覺?,還感覺很有新意。若
睇埋餐牌,仲有驚喜
下午茶既選擇都好有特式
實物更是喜出望外
牛油果焗鵪鶉蛋配三文魚意瓜沙律 $65
半邊牛油果,走核,釀左隻鵪鶉蛋。想用刀切開慢慢品嚐,但。。。笨左了!一切下,流心鵪鶉蛋就爆了,蛋汁大量湧出,流出牛油果外圍,浪費了。所以,切勿用刀子吃,用匙羹就可以了。牛油果熟透,很輕易便能把果肉與果皮分離,用匙羹吃,就不會浪費了那些精華蛋汁。蛋汁很香,與牛油果同吃完全不覺?,還感覺很有新意。若有麵包醮來吃,更能回味無窮。
西班牙濃郁朱古力 $40
呢杯朱古力真係要慢慢嘆。朱古力濃度非常之高,很濃稠,但完全沒有苦澀味,甜度也剛好恰我口味,飲完個人精神晒。夜晚返學,冇問題啦
呢度除左呢啲小食,都仲有其他野食呀,好似pizza, 蛋糕,扒類。。。蛋糕都好吸引啊
下次再黎試其他野先