2019-01-25 261 views
常常覺得紅磡呢一帶已經發展左好耐,唐樓多,年長人士亦多,雖然大部分人口都係長者,但呢帶都有好多受年輕人歡迎的食肆,從從前在紅磡上大學,就經常行入呢區覓食,而何文田站同黃埔站開通之後,相信會為呢區食肆帶黎更多人潮。〉耳聞Macaroni 係呢區唔錯嘅西餐,當晚我地八點多到,店內都只餘下兩張枱,都幾受歡迎,而且多是一家四口年輕夫婦帶小朋友食,我倆點了兩個set dinner,係main course 加60蚊配餐湯,沙律,餐飲及甜品。Main 方面叫左個焗柚子三文魚扒,平日係屋企煎三文魚常常會因為唔夠油而痴晒底,係迫魚油出黎之前已經要落好多額外嘅食油!餐廳方面用焗嘅方法,可以鎖住肉汁,而且魚肉保持嫩滑,唔會好柴。加上柚子蜜醬汁,成件事好清新,消去三文魚嘅油脂。另一個主菜係黑安格斯西冷,點了medium,切開後入面都仲帶紅,剛剛好!配上嘅薯仔似用避風塘方法煮,很惹味。值得一讚的還有餐湯部分,我們點了一個薯茸湯及一個粟米茸忌廉湯!薯茸濃稠而粟米茸creamy,配上黑松露芝士法包很夾。沙律亦跟湯一樣有兩款選擇,配選唔同嘅沙律菜及醬汁,一點也不馬虎!最後甜品方面,既然係甜品bar,梗係唔可以只嗌是

最後甜品方面,既然係甜品bar,梗係唔可以只嗌是日甜品啦!我們點了一個是日甜品及一個藍莓芝士蛋糕(加廿蚊點的,我的茶),心想加60蚊應該不會有太多花臣,殊不知餐廳在擺盤方面落足心思,用新鮮水果及乾花點綴,非常靚!芝士蛋糕係厚實感,絕對是我喜歡的那種。

一晚下來,放鬆了緊繃一星期的心情,下次再多試店家的蛋糕,嘻嘻。
2019-01-23
$260 (Dinner)