2020-11-25
喺香港食中國菜系要好食已經難,仲要係💛嘅就更難!估唔到喺土瓜灣竟然有間唔錯嘅上海菜!餐牌上有好多未見過嘅菜式,真係好多都好想試!經過一番掙扎後決定試下樟茶鴨,以前慈禧太后好鍾意食鴨,就有大廚用樟樹葉同茶葉煙熏鴨成依道料理。食落其實又幾似西方嘅煙鴨胸,不過感覺比較乾身同埋外皮係炸過所以會更香脆。隨碟仲會附上甜醬同白包,鴨嘅鹹香配上甜醬中和都別有一番風味。類似饅頭嘅包就可以同鴨一齊食,但就咁食都絕不失禮,非常香甜有彈性不知不覺就清哂!而佢哋嘅小籠包就偏細粒,不過皮真係夠薄而且唔易穿,咬開肉餡多汁噴到周圍都係,高汁!鹹菜津白油豆腐味道其實同平時嘅上湯津白好似,而且係意想不到咁大兜,應該係四至五人份量添!入面有煮到好淋嘅津白、不太鹹嘅鹹菜、吸哂汁嘅油豆腐同粉絲,最重要係飲哂成煲湯都唔會口渴,相信係無味精全靠鹹菜提味!食完咁多嘢其實都飽,不過最尾都係想食埋個甜品收尾。即炸嘅高力豆沙一上枱已經聞到超香蛋白味,加上入面唔會過甜嘅超軟豆沙很不錯,豆沙再多一點就更好啦!最後值得一提係佢哋嘅蕎麥胚芽茶非常解膩,店員阿姐阿哥不時主動加茶真係一杯接一杯無停!必定會再encore大川滬!
樟茶鴨
而佢哋嘅小籠包就偏細粒,不過皮真係夠薄而且唔易穿,咬
上海小籠包
鹹菜津白油豆腐