2021-09-17 471 views
上海小館 家庭式風味 小籠包 肉絲兩麵黃 蜜汁火方小籠包一客4件  咬開要小心肉汁噴出黎 配埋薑醋一齊食 口感juicy 皮薄肉鮮味即係肉絲炒麵 個麵好脆卜卜 配埋肉絲芽菜湯羹一齊食 麵脆帶點濕潤感 常見既食法金華火腿夠咸香 加上冰糖水 蜜糖一齊食 口感甜鹹 色澤棗紅 夾埋蒸包一齊食味道更豐富!消費$300評分8/10Shop B Wui Chuen Building, 21-25 Pak Tai Street, To Kwa Wan
上海小館 家庭式風味
小籠包 肉絲兩麵黃 蜜汁火方
消費$300
評分8/10
2021-06-27 435 views
經過門口看到寫著七月尾結業,才知道土瓜灣原來有上海菜餐廳。餐廳很大間,裏面的餐枱為數不少,坐得相當舒服。下午可以選擇午市套餐,包了例湯和白飯。例湯竟然無味精味,喝完不口渴,而且味道濃郁,不錯。這碟熱騰騰出菜,香到不行,而且魚塊很嫩滑,配飯一流,連隔離客人也問我們這碟是什麼。嫩雞煨麵比較不推,麵身軟到快爛掉,斷到不行。雞粒是原隻雞切塊,有骨頭的😅晚市會收茶芥,可惜7月底就結業了,不然真的會常來吃小菜。

例湯竟然無味精味,喝完不口渴,而且味道濃郁,不錯。
糖醋魚塊

嫩雞煨麵

晚市會收茶芥,可惜7月底就結業了,不然真的會常來吃小菜。
糖醋魚塊
2021-05-26 567 views
食到一肚氣!同家人一行4人去食lunch。先唔講味道,服務真係呢...話說黎左個常餐同擔擔麵之後,雲吞面同小籠包過左半個鐘都未上,懷疑係漏左單,咁就催催啦,同侍應講聲,佢地哦完一句就無回事。再等多10分鐘都仲係未有,加上我地都趕時間要走人,就同侍應講想取消個兩樣野,因為趕時間走。竟然!唔俾你取消,仲同你講小籠包同雲吞要蒸係要啲時間(佢話要廿分鐘),態度係好差!但我等足40分鐘,可能粒小籠包由我落單就要由揀豬肉開始啦。咁我地就有小小燥,加上冷氣十分不足,成餐啲汗無停過咁出,火上加火。同個侍應黑面講我趕時間,個侍應都只係咁話要時間唔取消得。叫我地再等,中途佢行左去廚房。結果5分鐘後就拎左碗面同小籠包出黎,根本就係漏單!(因為中途我見到佢地不停出餐,遲過我地入黎既左右枱野食都黎齊)再講味道,簡直不值一談,小籠包皮厚,擔擔面水流流,雲吞麵個湯底水黎。價錢又貴!真係無下次!!
食到一肚氣!
同家人一行4人去食lunch。
價錢又貴!
真係無下次!!

2021-05-23 386 views
一家六口嚟晚飯, 食物質素很好, 蕎麥茶香濃好味,小籠包皮薄餡靚多汁有味, 雲吞也不錯, 擔擔麵大碗夾抵食, 檸檬薏米水有驚喜的表現, 砂鍋雲吞雞湯甜雞滑, 服務態度也滿意。總評分80分, 滿意
總評分80分, 滿意
2021-05-23
$200 (Dinner)
  • 上海小籠包
  • 小籠包
#Fat99eat土瓜灣💛好好彩地Fat9今次去唔洗排隊就可以即刻有位🤪因為佢夜晚都總係人山人海 勁多人排隊食難得今日唔知係咩日子 竟然唔洗排隊 lucky😳!入到去啲座位好闊 空間感都幾大 冷氣稍微有啲凍 怕凍既朋友仔記住帶件風褸🤭同埋有養狗狗既朋友仔都可以黎食喎佢出面有位可以坐 可以帶埋狗狗一齊黎食🐶呢間食物質素不得了 去開或者住附近既朋友記得記得 要去試下呢間上海菜 真心推介❤️﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞ 擔擔麵 68$好重花生味既一碗擔擔麵 真係色香味俱全😺👍🏻首先佢啲麵唔會煮到一patpat每條麵都好爽口🥰再加埋佢濃郁既花生味真係一流😋上檯聞到香噴噴 食落口亦都好重味👏🏻﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊✎ 排骨菜飯 78$塊排骨勁大塊 份量好足😻睇落塊炸粉好似好厚咁 但唔好比佢個樣呃左 係一啲都唔好 炸到岩岩好😽而且肉質都好juicy唔會乾爭爭 唔錯🥳!!佢個菜飯都幾多菜下 食下菜飯幾好 唔洗剩係食白飯咁悶 加左菜又健康啲 啲飯有啲油又香口啲🤩﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊﹊☞ 口水雞 78$麻香味係夠 但略嫌唔夠辣 Fat9認為可以再辣啲 呢個純粹係Fat9個人口味😹但佢啲雞都好出色 肉質鮮

#Fat99eat土瓜灣💛

好好彩地Fat9今次去唔洗排隊就可以即刻有位🤪
因為佢夜晚都總係人山人海 勁多人排隊食
難得今日唔知係咩日子 竟然唔洗排隊 lucky😳!
入到去啲座位好闊 空間感都幾大
記得記得 要去試下呢間上海菜 真心推介❤️

☞ 擔擔麵 68$

✎ 排骨菜飯 78$

☞ 口水雞 78$

麻香味係夠 但略嫌唔夠辣 Fat9認為可以再辣啲 呢個純粹係Fat9個人口味😹但佢啲雞都好出色 肉質鮮味 唔會得啲雞骨比小小肉你咁😼

✎ 黃金蝦球 168$

我想講呢個小菜係必嗌 一定要試 唔試你後悔🥴!佢係真係舊蝦夠大舊所以叫蝦球 唔係出面沾啲炸粉整到佢變大舊叫蝦球🤤而且食落口啲肉係爽口架 係新鮮既味道 冇雪藏味😚Fat9覺得最痴線既係佢啲鹹蛋係多到真係起沙 出面邊會咁足料 整到起沙比你啊大佬🥲所以呢個黃金蝦球真係出色到痴左線 記住 一定要試🥺!!!!

☞ 上海小籠包 45$

正常食上海野都會叫小籠包架喇 所以Fat9都點左黎食😺皮唔會搓得好厚 熱辣辣上檯 啲汁亦都好juicy😋由於佢個皮搓得出色唔厚 所以夾個時小心啲整穿左啲汁漏哂出黎就冇哂啲精華架喇🤣

✎ 豆沙窩餅 45$

即叫即整熱辣辣既豆沙鍋餅真係好好食😻啲紅豆夠哂香口 但又唔會話死甜 佢夾埋個餅皮平衡番個甜味 簡直係perfect match😍❤️

↬味道: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬服務: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
↬環境: ☻ ☻ ☻ ☻ ☻/5
2021-03-18 4619 views
早陣子同屋企人晌「南小館」食咗餐上海菜,不過不失咁啦,今日嚟到土瓜灣趴趴走,同樣又喺食上海菜,非集團餐廳,而喺屬街坊小店,店名叫「大川滬」,一睇就知主打上海菜同四川菜啦。推門而入,估唔到都幾多人,結果被安排坐到最後排,都幾好,相對少啲人行嚟行去。食食吓,有個人向小弟打招呼,原來喺舊同學,佢又喺同老婆食晏,佢話呢間鋪前身喺茶記,咁又睇唔出喎。不過,餐牌除咗有滬菜、川菜,又確喺有啲茶記嘢。 兩大張主餐牌,由涼拌、小菜、湯品、飯麵、點心及甜品,都睇到唔少眼熟嘅川滬菜式。有啲心水菜式,老婆又想試吓,所以,散點又叫啲。 就算周末、周日,一樣有啲午市客飯套餐,都喺60、70蚊,包老火湯、白飯、餐飲,可以+$8改豆漿,+$12改紅豆冰或特飲。所以,我哋亦點一套客飯,用嚟墊肚。上文都提及過餐廳提供少少港式嘢,相信依家啲生意都較難做,梗喺盡量多元化啲,等一枱客人有多啲選擇,亦幫補做多少少生意。 上海小籠包 $45嚟到上海鋪,嗌小籠包就最睇到師傅做點心嘅功力去到邊。單睇賣相唔錯,摺紋清晰,咬一小口,湯汁湧流,卻唔會太熨口,再望望,皮薄而咬落食到好有韌性,所以,夾起都唔會咁易穿底,而肉餡亦都好鬆化,肉汁飽滿
。
上海小籠包 $45

嚟到上海鋪,嗌小籠包就最睇到師傅做點心嘅功力去到邊。單睇賣相唔錯,摺紋清晰,咬一小口,湯汁湧流,卻唔會太熨口,再望望,皮薄而咬落食到好有韌性,所以,夾起都唔會咁易穿底,而肉餡亦都好鬆化,肉汁飽滿,真喺好得
。
油炆小竹筍 $55

兩款小食都喺老婆嘅欽點,先喺碟小竹筍。雖然叫油炆,但唔會食到「油淋淋」,啲竹筍口感爽爽哋,味道頗為惹味。
油炆小竹筍
香煎素鵝 $58

素鵝當然試過唔少,但今次真喺有啲驚喜,素鵝中間捲住啲野菌,所以,有陣陣菌香。而素鵝本身炸得甘香,入口香脆不膩,好食。
香煎素鵝
老火湯(客飯套餐)

是日喺老黃瓜青紅蘿蔔粟米素湯,果然夠火候,飲落味道清,但唔會覺得寡。店主好好人,俾夠兩碗我哋,喺啲小店先咁足人情味,大鋪或連鎖店就大多按本子辦事。
老火湯(客飯套餐)
口水雞(客飯) $70

初頭都諗緊要蔥油雞好,定口水雞好,但店主話佢哋嘅口水雞唔會太辣,但就好惹味,所以,就點咗後者。雖然,送到嚟一片火辣辣嘅血紅,但又真喺唔喺好辣咋喎,帶微微嘅麻,而且,香味好有層次,喜歡辣嘅朋友亦可要求加辣。啲雞又點呢?雞肉好鮮,肉質緊緻細滑,皮下脂肪少,就連伴碟嘅炸花生都寧舍脆口。
口水雞(客飯套餐)
口水雞
豆漿 +$8

本來想飲杯奶茶,但老婆想飲豆漿,投其所好,而且,仲可以揀熱嘅。豆漿果然喺自家製,因為飲得出豆味好濃郁,少甜更合佢心意。
豆漿
桃膠紅棗燉雪蓮 $58

食完兩公婆都仲有少少位,一於點多一客甜品共享,等餐飯有個完美結束。揀燉雪蓮,皆因未試過,更由店主親自奉上,並解釋佢哋用上靚嘅桃膠同雪蓮,而且,以石蜂糖入饌,非一般冰糖、片糖,更加養生、有療效。細味一下,個燉雪蓮好清潤,帶有濃濃棗香,桃膠已煮至融入糖水中,老婆話非常治癒。
桃膠紅棗燉雪蓮
晌呢區走咗一圈,真喺變化咗好多,遲啲年尾屯馬線通晒,有埋「土瓜灣站」、「宋皇臺站」,而小弟本身就住近西鐵線,第時過嚟一程過,超方便。
$145 (Lunch)
香煎素鵝
口水雞(客飯套餐)
2021-02-26 1520 views
印象中從沒來過北帝街搵食,其實嚟土瓜灣也少之又少。這晚就應友人邀約,嚟北帝街呢間主打川滬菜嘅食肆吃頓新春開年飯。餐廳嘅門面幾有格調,以啡木色系為主,裝修簡約樸實,門外設有三檯戶外座位。至於店內環境亦不俗,設計以紅色和黑色為主調,地方寬敞四正,完全沒有侷促感。聽服務員講,餐廳另設有廳房,可用作生日派對或家庭聚餐等私人宴會。我哋點左上海小籠包、醃篤鮮、兩個小菜、肉絲兩面黃同兩款甜品。上海小籠包 ($45)  賣相唔錯,外皮薄而不破,每一隻都玲瓏剔透,入面嘅肉餡相當飽滿,咬開更是汁濃肉香,有驚喜。醃篤鮮 ($48)  嘅湯頭非常鮮美,集鹹肉與鮮豬肉的精華,加上爽脆清香的竹筍、百葉結、冬菇、小棠菜等,多種風味共冶一盅,入口鹹香味鮮。小菜揀左原條糖醋魚 ($208)  同 黃金蝦球,糖醋魚選用了原條鱸魚製作,魚身炸得很香口,脆而不老,魚肉雪白嫩滑,美味非常。配料有菠蘿、椰果、青椒、松子仁等,色彩繽紛,再加埋個酸酸甜甜嘅糖醋汁,份外惹味,令人胃口大增。一向對鹹蛋黃嘅菜式都特別鍾情,呢碟黃金蝦球 ($168)  當然亦唔例外。蝦球好新鮮,大隻又飽滿,爽脆彈牙,入口帶鹹蛋黃香氣,食完隔左一陣口腔仍然有
我哋點左上海小籠包、醃篤鮮、兩個小菜、肉絲兩面黃同兩款甜品
一向對鹹蛋黃嘅菜式都特別鍾情,呢碟黃金蝦球 ($168)  當然亦唔例外。蝦球好新鮮,大隻又飽滿,爽脆彈牙,入口帶鹹蛋黃香氣,食完隔左一陣口腔仍然有陣鹹香回甘嘅感覺,好惹味。
肉絲兩面黃 ($80)  味道亦十分討好,麵條炸得頗有水準,做到外面脆、中間帶點軟身,入口不油不膩。芡汁調校得恰到好處,肉絲軟熟又唔嚡口,加上冬菇絲、芽菜、韭黃等一起吃,倍添滋味。
甜品點左高力豆沙 ($58) 同 薑茶湯丸,高力豆沙即點即炸,外皮微脆,蛋白鬆軟有彈性。入面嘅豆沙,甜而不膩。
適逢這晚係元宵,當然要吃碗薑茶湯丸 ($35)  應下節。湯丸大大粒、外皮夠透薄又夠煙韌,最正就入面嘅芝麻餡有流心效果,咬下去時感覺非常澎湃,加上薑茶辣勁十足,為這頓晚飯完美作結!
2021-02-04 186 views
其實土瓜灣係我從小生活的地方,記憶所及,真係好多好好味既食肆,而且仲要係細店,雖然家陣就快有地鐵,好多舊舖都消失,但走在街上,仍然感覺到舊區的獨有氣味。以前係天光道返學,放 lunch 好多時都會係北帝街出沒,尤其是當年有間珠江戲院,無錢睇戲就會打書釘望下「戲軌」。今次跟朋友在附近逛逛,肚子餓了自然要醫肚。大川滬主打上海菜色,作為一位老街坊,難免勾起對「貴記」的迷思。當年「貴記」真是平通港九,屈指一算,自少10年前的事了。好彩土瓜灣都有不少上海小店,多數以麵食為主,想食好少少,大川滬都是一個不錯的選擇。滬式下午茶有不同配搭,價錢由$42至$48不等。酸辣湯粗酸辣湯勁度不強,上海粗麵底掛上了酸辣汁好啱自己口味,麵條粗身嚼口會更強。另外,套餐可以配小籠包(兩隻)/ 紅油炒手(三隻)/ 蒸素餃(兩隻)由於單點了小籠包,就轉而點了紅油炒手。醬汁是大廚自家調製,辣度又是BB版,可能是遷就附近顧客的關係,好幾款菜色都不太辣。本身有飲品,但加錢另點了豆漿,甜度輕盈,正好。海蜇拼餚肉($75)海蜇加入少許甘筍絲及蘿蔔絲,令爽脆的口感更有層次,餚肉略為結實,但肉味幾鮮。雲吞雞湯($128)雖然是倒牌,但

今次跟朋友在附近逛逛,肚子餓了自然要醫肚。

當年「貴記」真是平通港九,屈指一算,自少10年前的事了。

滬式下午茶
有不同配搭,價錢由$42至$48不等。
酸辣湯粗

由於單點了小籠包,就轉而點了紅油炒手

本身有飲品,但加錢另點了豆漿,甜度輕盈,正好。
海蜇拼餚肉($75)

雲吞雞湯($128)

雖然是倒牌,但足夠兩個人分享,雞湯底好鮮甜濃稠,喝完亦不覺口乾,湯底加入金華火腿,多了一朕咸香,雲吞正常,個人偏好多少少黃芽白,尤其是煮至軟稔入味就更可口。
乾扁四季豆($72)

個人喜歡炒得更乾身,猶幸碟底不會太多汁,四季豆幾軟身及入味,好啱拌飯。
上海小籠包(四隻)($42)

包皮薄而柔韌,夾起來亦不易破穿,肉汁豐盈,食落感覺好鮮,有水準之作。
高力豆沙(四隻)($58)

即叫即製,炸得色澤金黃,灑上少許糖霜令賣相更佳,豆沙餡料甜而不膩,不錯。
酒釀丸子($35)

口感QQ,淡淡的酒香很討好,難得的是毫無酸味,我鍾意。

最衰有限聚令,否則幾個朋友一齊share會化算得多,希望能支撐到疫情過去吧!

2021-01-23 164 views
想食個tea, 呢度都多選擇,同埋有幾張outdoor枱,幾好。 叫左個西多士+紅豆冰set-紅豆冰:豆夠淋,有甜味,但唔會太甜,啱啱好,豆既份量都幾多下-西多士:新鮮炸出黎,好厚,切開入面有厚厚既花生醬,仲係有花生粒嗰種,好正呢度其實都多唔同種類既野食,下次試下正餐先。服務:個店長(定老闆?)都幾熱心,見我睇緊menu就請我坐底,再拎份menu俾我睇,要叫野食時都好快行出黎,抵讚!d姐姐上菜都幾好禮貌。 入面電視係播緊NOW.💛💛💛衛生:探熱個野喺室內,坐室外就冇要求要探熱。 餐具係一籃咁既,上野食時先拎出黎,仲有塊毛巾包住,但就有機會俾人摷過晒d餐具

叫左個西多士+紅豆冰set

呢度其實都多唔同種類既野食,下次試下正餐先。

💛💛💛

西多士+紅豆冰
2021-01-20
Tea
西多士+紅豆冰
2020-12-13 1356 views
仍是太座生日的月份,一有機會便找藉口在外用膳,免卻洗和煮的煩惱,在這區探完小姨,順道吃頓晚餐才回家。太座喜歡吃粵菜以外的菜式,我選了這家川滬菜食肆和她撐檯腳,也許過了晚飯黃金時間,客人已陸續離座,有卡座可與鄰檯分隔,令人食得安心。看餐牌,種類繁多,豐儉由人,慶祝生日,客飯還是先擱置,天氣稍寒,先喝個熱湯,太座愛吃酸辣湯,我卻敬而遠之,另選了醃篤鮮。酸辣湯有冬菇絲,筍絲,肉絲,蝦仁等,她愛湯羹夠酸,微辣,她喝得不亦樂乎!我的醃篤鮮熱騰騰的,湯色奶白,材料有我喜愛的百葉結,冬筍,冬菇和醃肉,鹹香有致,喝後渾身暖和。侍應極力介紹了風沙雞,我們喜愛吃雞,一試又何妨?點了半隻風沙雞,在香脆的雞皮上,堆滿了像金沙般的香蒜粒,入口極惹味,而雞肉仍保存濕潤,雞肉嫩滑,是相當有水準的一道菜。到京滬館子,最愛點小黃魚,而今次想吃原條糖醋魚,以原條鱸魚炸香,澆以糖醋汁,酸酸甜甜的味道,與香脆的鱸魚非常合襯,還吃到松子仁,魚肉雪白新鮮,味道一級棒!上海小籠包是百吃不厭之物,真的能做到皮薄餡靚,「坐著似口鐘,挾起像燈籠」,師傅手藝應記一功,火熱的餡汁還差點燙熟我的舌頭。生日要吃麵條,加碗五香牛蹍麵與太座分吃,牛

生日要吃麵條,加碗五香牛蹍麵與太座分吃,牛蹍滷得十分入味,切成薄片,口感細膩,清湯白麵,簡單可口,飽足滿足!

本想來個豆沙鍋餅,太座說已無胃納,說好下次探小姨後才來。
Dinner
Celebration
Birthday
  • 風沙雞, 原條糖醋魚 ,上海小籠包
果斷英明,愛民如子的香港政府再次收緊防疫措施,再次不准食肆在晚上六時後供應堂食前的一晚,兩夫妻來到這間友人介紹,在區內已經開業兩年的中菜館子,吃了一頓晚餐。館子地方不小,但也許是時候太早,我早在晚上六時左右便來到的關係吧,客人卻是不多,生意看來不大好。也是的,疫情本已令部分香港人減少晚上外出吃飯,二人限聚亦令食店的生意大受影響,這晚過後,晚上六時後便要禁止堂食相信必定會令生意雪上加霜。一向愛喝湯,見這兒的「醃篤鮮」和「酸辣湯」除了大窩之外,還有小盅,便點來「醃篤鮮」($48/盅)和「酸辣湯」($45/盅),兩夫妻一人一盅。兩盅湯都不錯,「醃篤鮮」真材實料,味道適中;「酸辣湯」酸辣度平衡得好,既不死鹹,也不太辣,都好喝。吃上海菜哪能不吃小籠包?這兒一籠四隻的「上海小籠包」($42),皮頗薄,包內的湯汁也不少, 是水準以上的小籠包。「蜜汁火方」($108)是太太十分喜歡的菜式,這兒竟有得吃,當然點來一試。也誽的蜜汁火方賣相齊齊整整的,把金華火腿和腐皮、蓮子、青瓜等配料放進饅頭中吃,桂花糖的甜味與金華火腿的鹹鮮味混為一起,腐皮的脆與蓮子的腍相輔相成,的確是一道討人歡喜的涼菜小食。不過「上海排
不過「上海排骨粗炒」($88)就令人有點失望,上海麵的味道是沒有問題的,也不太油,但已切件的排骨卻是膏多肉少,而且過於軟腍,早知道我便只點「上海粗炒」($78)好了。
原條糖醋魚」($198)也只是好壞參半,這賣相吸引的菜式味道是好的,偏稠身的糖醋汁酸甜開胃,但魚炸得過了火,魚肉偏硬,就仍有改善空間。
二零二零年最後一次的堂食晚餐相信便是這一餐了,到了二零二一年,香港是否會有新的氣象,變得好了,還是更差,我不知道,也不敢想像,唯有咬緊牙關,與眾多受苦受難的香港小市民一起面對時艱,奮鬥前行。
Dinner
  • 上海小籠包
  • 蜜汁火方
2020-12-07 593 views
友人推介的食肆,大約晚上8時到來,依然座無虛席,等了約15分鐘才開始有客結賬,以今時今日的氣候及該處的位置,認真算係咁啦;同一時間,附近的食肆仍有吉位呢。這是飯畢後才拍的照片,來的時候,室外也是滿座的,區內住客養寵物的比例很高,所以這一片戶外空間也很受歡迎的。候位期間,先研究一下餐牌。這款蕎麥胚芽茶,又確係幾好飲喎,它以帶胚芽的蕎麥炒製而成,純麥香味並略帶焦糖香,聽說有開胃健脾及消除胃脹等功效。香煎素鵝~腐皮裹著冬菇片以慢火煎至香酥,惹味!蜜汁火方~這是一味傳統的蘇杭美食、以鹹香厚重的金華火腿作為主料,配上蓮子、青瓜、桂花糖漿及腐皮,配饅頭同吃,鹹香、清甜、酥脆、鬆化共冶一爐,口感豐富。上海小籠包~個人較喜歡簡簡單單的純鮮肉小籠包;這家的皮薄湯多,肉鮮嫩滑;夾起來亦不易破爛,真係唔錯。椒鹽排骨~另一香口之物,肉厚而油脂較多、淨食稍為過鹹,送飯應該會更好。賽螃蟹~蛋白嫩滑,質感輕柔,看似簡單;實在是考廚師對火喉的拿捏度,加入魚肉作點綴,豐富口感。鹹菜津白油豆腐~雞湯底;配料有咸菜、咸肉、豆腐、津白、豆卜、小棠菜等;咸香鮮甜;雖然這窩是四人份量,但太好味,不經不覺就被我倆KO了。薑茶丸子~

候位期間,先研究一下餐牌。

香煎素鵝~
腐皮裹著冬菇片以慢火煎至香酥,惹味!

蜜汁火方~

上海小籠包~

椒鹽排骨~
椒鹽排骨

賽螃蟹~
賽螃蟹

鹹菜津白油豆腐~

薑茶丸子~
天氣轉涼,一碗薑茶;暖胃又暖身;薑係老的辣,有效促進血液循環,增強抗寒能力,而糯米做成的小丸子,軟糯煙韌;有些女性手腳容易冰凍,間中來一碗,驅寒暖宮、相當有益。
薑茶丸子

臨走時,遇見剛運動回來的老闆,問我們對食物的意見之餘;亦介紹了幾款這兒的名物如:酸辣湯、回鍋肉、風沙雞、香辣雞煲、即磨咖啡、魚柳包、豬扒包、澳門豬扒包...等等;看來要再擇日重賽了!

大川滬
地址: 土瓜灣北帝街21-25號匯川大廈地下B-J舖
電話: 27133343
2020-11-28
$300 (Dinner)
2020-11-25 268 views
喺香港食中國菜系要好食已經難,仲要係💛嘅就更難!估唔到喺土瓜灣竟然有間唔錯嘅上海菜!餐牌上有好多未見過嘅菜式,真係好多都好想試!經過一番掙扎後決定試下樟茶鴨,以前慈禧太后好鍾意食鴨,就有大廚用樟樹葉同茶葉煙熏鴨成依道料理。食落其實又幾似西方嘅煙鴨胸,不過感覺比較乾身同埋外皮係炸過所以會更香脆。隨碟仲會附上甜醬同白包,鴨嘅鹹香配上甜醬中和都別有一番風味。類似饅頭嘅包就可以同鴨一齊食,但就咁食都絕不失禮,非常香甜有彈性不知不覺就清哂!而佢哋嘅小籠包就偏細粒,不過皮真係夠薄而且唔易穿,咬開肉餡多汁噴到周圍都係,高汁!鹹菜津白油豆腐味道其實同平時嘅上湯津白好似,而且係意想不到咁大兜,應該係四至五人份量添!入面有煮到好淋嘅津白、不太鹹嘅鹹菜、吸哂汁嘅油豆腐同粉絲,最重要係飲哂成煲湯都唔會口渴,相信係無味精全靠鹹菜提味!食完咁多嘢其實都飽,不過最尾都係想食埋個甜品收尾。即炸嘅高力豆沙一上枱已經聞到超香蛋白味,加上入面唔會過甜嘅超軟豆沙很不錯,豆沙再多一點就更好啦!最後值得一提係佢哋嘅蕎麥胚芽茶非常解膩,店員阿姐阿哥不時主動加茶真係一杯接一杯無停!必定會再encore大川滬!

樟茶鴨

而佢哋嘅小籠包就偏細粒,不過皮真係夠薄而且唔易穿,咬
上海小籠包
開肉餡多汁噴到周圍都係,高汁!

高力豆沙

樟茶鴨
高力豆沙
2020-11-15 398 views
對北帝街的回憶, 其中一部份, 是中學時期, 間中會從學校走來這邊. 那是昔日的故事, 有發生過的, 只是, 時間人物已成歷史. 第二部份, 就是在這裡工作的一個項目. 來到今天, 人繼續往前, 來到北帝街, 是來到大川滬.來土瓜灣晚餐, 對我們來說, 也算便利, 搭小巴就能夠直達. 大川滬是典型的街坊小店, 看著電視, 吃著晚餐, 就是那種情懷.2人套餐 $328: 8分, 這晚選來的是2人套餐, $328連茶位, 陣容是挺豐富的. 湯羹一人一客, 就選來老火湯, 以及粟米魚肚羹. 老火湯是老黃瓜青紅蘿蔔, 有火候的, 而粟米魚肚羹當然是我的心頭好, 由小吃到大, 那時, 只喜歡粟米的部份, 現在才懂得魚肚的美.點心三選一, 就選來小籠包, 一客四隻. 皮是幾薄的, 夾起不會穿底, 湯汁是相當豐盈, 肉餡亦挺鮮的, 是有功架的小籠包.主菜二選一, 不吃辣了, 就來客鐵板蔥爆牛肉, 還連白飯兩碗. 用鐵板上, 熱辣辣, 但牛肉不會過老, 肉質不俗, 是送飯的好選擇.有肉, 也有菜, 就選來清炒西蘭花, 份量十足, 愛吃菜的我, 當然滿足. 常在外吃飯, 菜, 吃得少, 這晚, 一於吃個

有肉, 也有菜, 就選來清炒西蘭花, 份量十足, 愛吃菜的我, 當然滿足. 常在外吃飯, 菜, 吃得少, 這晚, 一於吃個夠.

是日甜品是杞子桂花糕, 飯後來點小甜, 也當是小點心吧.

大川滬這個$328的2人套餐, 包括湯羹, 點心, 主菜, 時蔬, 以及甜品, 是很豐富的.
呢排土瓜灣人人推撐黃店活動,基本上所有區內嘅黃店如果你想食外賣都要排到七彩。 呢個星期日晚,諗住外賣簡單少少,點知煩到要命。 見到日昇嗰條龍,真係人都癲。 雖然外賣次數無以前較多,但係屋企附近外帶,有時都真係排到七彩。 試過兩次的水準,穩定而且價錢合理,都冇乜理乜嘢情況唔使排隊就買咗外賣先。 呢度主要係食客飯為主,而且都有好多上海巧手前菜或基本嘅上海菜提供,堂食食過兩次都冇乜伏味 (你知道有時北帝街都可以非常之伏)。 先點紅油抄手,最愛佢嘅蒜味非常之香濃,而且紅油夠辣,一客都有成六七隻,隻隻飽滿有力。 爸爸選的鹽水鴨,幾精彩,吃完想到台灣的鹽水雞,有異曲同工之妙,然後就想,到底可以幾時先去到台灣。 不過有幾舊吃到有點羶味,可能近屁股位置吧,總體味道都不錯。 蒜泥白肉正常水準,個蒜泥香到全屋都聞到。 香煎素鵝和花雕醉雞,都係媽媽讚到不行,兩樣都係送酒良品。 聽講咸肉炒菜飯係非常不錯,炒得非常有鑊氣,粒粒靚。 傳統的上海粗炒都會係好油好膩好肥,但呢度卻做得不錯,不會太肥太死鹹。 酸辣湯和我最愛的麥記小食,同樣夠酸夠辣夠開胃,怪的就是

不過有幾舊吃到有點羶味,可能近屁股位置吧,總體味道都不錯。

蒜泥白肉正常水準,個蒜泥香到全屋都聞到。

香煎素鵝和花雕醉雞,都係媽媽讚到不行,兩樣都係送酒良品。

聽講咸肉炒菜飯係非常不錯,炒得非常有鑊氣,粒粒靚。

酸辣湯和我最愛的麥記小食,同樣夠酸夠辣夠開胃,怪的就是價錢太過高。

老闆好好傾,送埋甜品俾我,豆沙鍋餅,傳統的上海野,呢個如果即食會好少少,個皮凍

就自然差少少。 食咁多都每人百幾,咁嘅價錢,完全係平靚正,就算再外賣多排,都絕對可以再幫襯。

大川滬 土瓜灣北帝街21-25號匯川大廈地下B-J舖
2020-10-17