2021-10-29 1143 views
大排檔可以話係香港人嘅集體回憶。個名原來係有故事的,佢源於二戰後香港政府發出嘅固定攤位小販牌照,比流動小販牌照大,所以俗稱「大牌」。之後大家嗌嗌下,就變左「大排檔」了。元朗廣場門口呢間大排檔就係我嘅童年回憶。每年天氣凍時,都會一家人來幫襯。週末傍晚來到,店員啱啱開緊檯,我地就去霸個靚位先~ 到6點半左右已經坐滿,食客主要係附近街坊,同店員非常熟絡。例湯(送)一坐低店員就送一大碗老火湯先,好熱好足料,有雞腳、排骨、冬瓜、蘿蔔等等,而且冇乜味精。餐牌有多款小菜,仲有煲仔飯、雞煲同羊腩煲。由於成年冇來了,所以都係嗌幾碟小炒回味下先。椒鹽白飯魚炸到色澤金黃,賣相十分吸引。入口有椒鹽嘅咸香,而且口感酥脆。蒜香椒鹽焗蝦上桌有撲鼻香氣,蝦殼開邊,令椒鹽、蔥同爆炒蒜粒可以混和到蝦肉中,係食到吮手指嘅味道。芹菜腰果炒雞丁芹菜爽口保留纖維感,腰果煸得香脆,但雞丁就有少少肥。南乳粗齋煲呢個好抵食,份量好多而且非常適合送飯。鐵鍋上菜,可以長時間keep到溫度。有西蘭花、白菜、腐竹、冬菇、粉絲、蓮藕片、木耳等等,食材好豐富而且入味。梅菜蒸鯇魚鯇魚本身好新鮮,加入大量甜梅菜同薑蔥去蒸,完全冇草泥味。連本來怕腥嘅我

例湯(送)

椒鹽白飯魚

蒜香椒鹽焗蝦

芹菜腰果炒雞丁
芹菜爽口保留纖維感,腰果煸得香脆,但雞丁就有少少肥。

南乳粗齋煲

梅菜蒸鯇魚
鯇魚本身好新鮮,加入大量甜梅菜同薑蔥去蒸,完全冇草泥味。連本來怕腥嘅我都覺得幾好食

2021-10-23
  • 椒鹽白飯魚