2019-08-23 574 views
還記得N年前,屋企樓下有流動小販賣豬油渣麵,好有家的味道。已不知有多少年無食過,聽講深水埗周記的出品也不錯,今日便專程到來一試。食店頗舊式,相信都做了一段時間,空間頗大,檯與檯之間距離寬闊,坐得還算舒服。食店並非只賣豬油渣麵,實際上是一間乜都有得食的茶餐廳。檯上放有蔥花,冬菜及辣菜脯給客人自己落, 咁就可以滿足喜歡走青的食客。豬油渣麵有大碗同細碗,價錢只差$6,難得一試,當然點了大碗。豬油渣份量算多,真的是炸得一點油也沒有,不過偏腍,不是脆口那種。麵身同樣較腍,但唔會一夾就斷。湯本身不鹹,味道剛好,但我落得太多冬菜,而冬菜又用鹽腌著,攪到成碗麵鹹晒,只怪自己太貪心了。

2019-08-23
$40 (Lunch)