2018-08-17 285 views
呢間重慶火鍋店大有來頭, 係央視"舌尖上的中國2"唯一推介中國老火鍋, 仲係重慶老火鍋五十強, 牌頭咁勁, 點可以唔試下呀?!裝飾得幾時尚, 餐具以藍白色格調, 坐底無耐就送上一碗冰凍紅棗雪耳糖水滋潤一番呢度嘅湯底膽拖一定係麻辣大紅鍋, 可以選擇辣度, 我地當然唔咁睇少佢, 一於要個普通辣就可以!   麻辣湯底夠香,  普通辣其實都唔嘢小; 而鴛鴦鍋可以有幾款唔辣湯底選擇, 我地要左呢個特色香果鍋, 即係有雪梨, 蕃茄同芫荽, 比較清熱滋潤, 中和一下咁刺激嘅大紅鍋!火鍋配料選擇相當多, 有全份/半份供應, 無論二人或一班朋友黎食都好彈性食得麻辣火鍋, 點可以唔叫凍飲, 比起汽水, 我更加鍾情呢杯自家製洛神花茶 ($18/杯), 味道酸中帶甜, 清熱解渴, 火鍋飲品之選! 枱上放置香油, 蔥粒及蒜蓉, 混埋一齊食好惹味稻田毛肚 ($112) - 即係黑栢葉, 比起漂白過嘅雖然樣唔靚, 但素顏示人從來都多一份"原味", 只需15秒, 比肥牛多幾秒, 口感爽口, 放落麻辣湯底, 入口連辣湯咇出黎, 相當頂癮!極品鵝腸 ($87) - 外內靚仔, 無咩肥膏, 每條都有一定程度嘅長度, 最怕有

自家製洛神花茶

枱上放置香油, 蔥粒及蒜蓉, 混埋一齊食好惹味

稻田毛肚

極品鵝腸 ($87) - 外內靚仔, 無咩肥膏, 每條都有一定程度嘅長度, 最怕有D剪得太短, 烚完就仲短!
極品鵝腸

只需烚1分鐘, 一條爽脆嘅鵝腸已經係我口中..........

鮮黃喉 ($99) - 唔係太多地方有得食, 已經切開成片狀, 烚2分鐘就食得, 快過一個杯麵時間!
鮮黃喉

又係爽脆之物, 點少少醬汁食又係好味嘅!

基本上有爽脆感嘅食材都有冰墊底, 保持凍感及入口有爽脆度, 細心位就係呢D!

大刀牛肝 ($89) - 份量唔細, 牛肝上放左隻生蛋, 先將生蛋同牛肝撈均再烚3分鐘
大刀牛肝

烚好後嘅牛肝原來相當大塊, 就咁睇好似舊滑牛肉, 可以點乾辣椒籽一齊食, 口感超鮮嫩, 無渣, 生蛋與牛肝嘅完美結合!

重慶耗兒魚 ($79) - 2條耗兒魚身型飽滿, 呢客要烚成10分鐘
重慶耗兒魚

烚咁耐魚肉食起黎都係嫩滑, 又唔多細骨, 似我地食嘅"生猛", 味道幾鮮甜, 食得過!

美國安格斯肥牛 ($208) - 火鍋又點可以少得牛肉, 無我地喜歡嘅牛頸脊, 肥牛都可以的!  呢客肉色靚仔, 每片切成一大片, 烚5-10秒就得!
肉味幾濃, 有少少脂肪與肉一齊食, 相當嫩滑!
美國安格斯肥牛

紅糖糍粑 ($36) - 呢客作為甜品可謂令呢餐寫上完美句號, 紅糖煮成糖醬, 包住炸至金黃色嘅糍米粑, 口感煙韌, 再加上黑芝麻嘅香口, 無得輸喎!
紅糖糍粑

呢度嘅抽風系統做得唔錯, 食完呢餐都唔會成身麻辣味, 侍應招呼相當週到, 怪唔之得差唔多全場爆滿, 下次黎都要訂定位先!
Type of Meal
Dinner