2024-01-08 181 views
喂,今日同大夥兒說說我去「一豆花」試嘅感受啦!好耐冇食到咁正宗嘅豆腐花,真係要讚下!👍 頭先點嘅是芝麻豆腐花同原味豆腐花,兩款都係8蚊一碗,食落超值。一講起芝麻豆腐花,嘩,馬上就想起嗰班濃郁嘅芝麻香氣,仲夾帶少少甜味,肥而不膩嘅口感太正啦!😋 豆腐花本身就好似雪花般嘅細膩,好似軟綿綿嘅雲朵,輕輕一吸就瞬間消失喺口裡。至於嗰碗原汁原味嘅豆腐花,就係好傳統嘅滋味,入口即化,腐香十足;加上嗰啲香甜黃糖,簡直係暖笠笠嘅幸福感,食完成個人都暖笠笠。特別仲發現佢地嘅「陳皮白蓮子紅豆沙」同芝麻糊,份量足夠,味道又夠濃,同豆腐花一齊食真係一流,啱啱好甜度,真係服務街坊嘅好地方。💕喺這家店食豆腐花,真係感受到咗香港小吃嘅平易近人同温暖!如果大家懷念家鄉味,或者想試下港式甜品,記得嚟「一豆花」啊!🍮🥄