2016-05-18 7129 views
今日特別訂了志蓮的龍門樓同媽媽慶祝生日, 比了張窗邊枱位置寬落, 坐得比較舒服, 但對住瀑布睇唔到出面園境, 眼見其他如2人多數要搭枱.叫了個4人套餐 $688 /8個餸, 另加壽包, 都算抵食.川香豆扎, 味道平庸但豆香味濃.一碟賣相平平無奇的醬燒菌, 菌肉爽口, 醬汁味道帶點甜香, 我同細佬都特別喜歡.芙蓉銀耳羹, 調味略厭多了點胡椒.金孢繡球豆腐煲, 金針爽肥, 但相比芡汁味道無特別.翡翠百福袋, 西蘭花太生吸收唔到芡汁味, 但福袋賣相有意頭, 豆卜皮包住什菜口感豐富, 剛好更吸收汁料味道.碧玉淮山丹松菌, 露荀爽嫩, 丹松菌香, 個人對淮山不太有興趣, 但整體比人感覺清新健康的食材.炸海苔卷及栗香金瓜, 香口食物總要有, 這款亦炸得香脆可口, 南爪夠甜.牛肝菌白肉炒飯, 食到尾可能已經飽飽地, 無咩食慾, 不過炒飯都夠乾身, 係味淡了點, 喜歡松子增加口感.媽媽生日當然有壽包最令人寫意係食完可欣賞志蓮靜院的鳥語花香, 小橋流水, 心情特別舒暢放鬆, 有很多遊客亦特別到此一遊, 身為香港人都係第一次來, 實在有點遲.
川香豆扎, 味道平庸但豆香味濃.
川香豆扎
醬燒菌
芙蓉銀耳羹, 調味略厭多了點胡椒.
芙蓉銀耳羹
金孢繡球豆腐煲, 金針爽肥, 但相比芡汁味道無特別.
金孢繡球豆腐煲
翡翠百福袋
碧玉淮山丹松菌
炸海苔卷及栗香金瓜
牛肝菌白肉炒飯
媽媽生日當然有壽包
壽包
2015-11-28
$180 (Lunch)
Celebration
Birthday