2019-07-02 147 views
最近身心疲累,心情沉重,忙裡偷閒一下,到銅鑼灣呢間新開既咖啡店休息,店舖環境舒適,非常文青既氣息,乾燥花隨處都見到,簡潔俐落。落地大玻璃窗配上木枱高椅子,街道上既燈光七彩繽紛,身處寧靜既咖啡店,望住煩囂既街道,食住精美既晚餐,放鬆一下最近緊繃既心情!頭盤:義式橄欖油漬番茄乾·蒜香多士漬番茄乾非常多汁,一咬番茄汁爆出黎,非常驚喜!蒜香多士蒜味十足,而多士香脆可口,配上酸甜多汁既番茄乾,口感十足,食完完全唔會口乾!出色既前菜!和風涼拌豆腐伴蝦肉秋葵非常日式既頭盤,嫩滑既凍豆腐,新鮮既秋葵,配上和風鰹魚汁,嫩滑既口感,清涼既感覺,夏天吃最有消暑既感覺!蝦肉非常彈牙,配上蟹子既粒粒口感,鮮美既肉質令人想一口接一口!特色蕃茄湯蕃茄湯入面加入左辣椒粉,酸甜得黎帶刺激既辣味!從未飲過咁特別既蕃茄湯,非常開胃!蕃茄湯既質地唔會非常濃厚,用新鮮蕃茄肉粒打碎出來,回味無窮,估唔到連湯品非常用心!48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉手撕豬用左16種材料醃製,然後再慢煮48小時,煙燻味香而不搶味,食落非常特別既調味,帶點重慶既味?或是台灣調味料既味道?非常入味好食,肉質嫩滑有肉汁而且係從未食過既味道!非常驚喜既

頭盤:

48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

非常入味好食,肉質嫩滑有肉汁而且係從未食過既味道!非常驚喜既主菜!
48小時慢煮煙燻手撕豬溫泉蛋扁意粉

溫泉蛋為成碟意粉既靈魂,將溫泉蛋同意粉攪拌均勻後,意粉帶少許蛋香,更加滑溜滑溜,令到手撕豬味道更特出!

慢煮安格斯腹肉牛扒(12oz)伴薯蓉
『安格斯腹肉又稱之為Butcher’s Cut,據說係屠夫自己留起獨自享用既部位』
慢煮安格斯腹肉牛扒(12oz)伴薯蓉

牛味非常濃郁!慢煮2小時既牛扒,肉質非常鮮嫩多汁,牛扒大概5成熟,肉汁保留得非常好,上枱前仲會輕輕燒烤一下個表面,食既時候多左一種燒烤既香味,非常有心思既牛扒!
慢煮安格斯腹肉牛扒(12oz)伴薯蓉

牛扒唔需要沾任何醬汁都已經非常好味,我地連黑胡椒同鹽都無落,証明調味非常足夠,原汁原味更好吃!不得了,必試既菜色!性價比超級高!
慢煮安格斯腹肉牛扒(12oz)伴薯蓉

薯蓉用新鮮薯仔整,帶有一點薯仔既口感,軟硬兼施,薯仔味重,醬汁配薯蓉味道更香甜好味!沙律菜非常新鮮,食完非常滿足!

紅酒慢燉羊膝伴米型粉
斧頭咁大舊既羊膝!上枱嚇左一嚇,份量十足完全唔馬夫!上枱時紅酒香氣撲鼻,食落口又唔重酒味噃!不錯!
紅酒慢燉羊膝伴米型粉

燉羊膝既肉質非常嫩滑,用叉一叉就成塊肉甩開,羊味十足而且無膻味!紅酒味帶出羊肉既甜味,非常夾!
紅酒慢燉羊膝伴米型粉

醬汁非常濃郁,米型意粉非常吸收醬汁,入味好吃,米型意粉比較適合香港人口味,唔會太硬身,較軟而且吸味,食完一口又一口,唔覺唔覺就食完⋯⋯非常體貼又出色!

手工咖啡
平時唔太好咖啡既我竟然會比呢杯咖啡吸引!輕輕發酵左帶少少酒既味道,同葡萄既味道,有紅茶味既回甘,完全同咖啡唔同!
手工咖啡

店長不停講介呢杯咖啡既特色,建議我地唔好帶住咖啡既固有思維去飲呢杯咖啡,飲落果然驚喜十足,酸味隨咖啡既溫度變化而減少,回甘味道香甜,細味品嚐一下,心情好像放鬆了一些!

凍朱古力
朱古力味濃郁,帶少許奶味,正常發揮既朱古力凍飲!

伯爵茶奶凍伴雪凍
伯爵茶奶凍非常少見,伯爵茶味道非常香濃,奶凍放入口後伯爵茶味係口腔內不撒不散,愈底既奶凍愈濃郁既茶香味!
雪凍口感軟滑,味道較淡,配上伯爵茶奶凍剛好中和濃郁既茶味,又係另一種口味,非常有心思既甜品

戚風蛋糕
戚風蛋糕非常鬆軟綿密,口感濕潤唔乾,配上忌廉非常軟滑,蛋糕輕盈既感覺食完唔會有罪惡感~

咖啡店用心經營係食得出!店長每拎一道菜上枱都會好比心機介紹,每樣菜無論頭盤、主菜、野飲定甜品都非常有心思,高質素既食物,高質素既服務態度,非常值得推薦!