2017-11-18
秋風起又係打邊爐時間,之前同朋友嚟尖咀都食開邊邊放題,今次呢位朋友喺加國返嚟香港放假,話冇食火鍋好耐,要我搵間高質嘅,「錢唔係問題」……。有你呢句就得啦,我揀左有邊邊打嘅輝哥私房菜,私房菜客人貴精不貴多,啱晒咁耐冇見,想靜靜地一邊烚一邊吹嘅我地。既然外國返嚟,一於揀返個chinese style鍋底。杏汁豬肺鍋$88 - 有少少奇怪,冇乜杏汁味咁,味道唔係我expect嗰隻杏汁豬肺湯味道,不過材料十足,有南北杏、豬肺、西洋菜,個鍋味道都唔錯嘅,亦唔會太濃味而搶咗食物味道。西洋菜夠多,可以慳返叫少碟菜。特級安格斯牛頸脊(大)$298 - 作為牛魔王嘅我地,呢碟就梗係必點啦,見到啲雪花紋就足以令我雙眼發光,望落真係好似成塊有花紋嘅紅色布咁。牛肉牛味好濃郁,好新鮮,當然唔少得滿口油香,大滿足~我朋友可能太耐冇食到咁靚嘅牛 (佢應該食牛扒多,但烚烚烚先原汁原味嘛),食完一碟仲要encore,好啦,陪吓佢食多碟啦。手打芝士鮮蝦丸$78巨型蝦丸,每粒都大過一粒乒乓波。好多蝦丸入面都會加入大量肥豬肉充數,呢碟食唔出有肥豬肉,好似係全部都係蝦肉,鮮味足又彈牙。而且中間有芝士,好好食。新鮮脆肉鯇魚腩$6
手打芝士鮮蝦丸$78
新鮮脆肉鯇魚腩$68
切到好大片,好新鮮,超彈牙爽甜。
超甜粟米$38 - 食咁多肉,當然要食返啲纖維balance吓。粟米件切到細細舊,食都方便啲,味道真係好夠甜,又夠juicy。
西班牙黑豚肉$88 - 好多人打邊爐重點食牛,但其實豬肉打邊爐都唔錯。靚嘅豚肉,油脂分佈都幾均勻,食落口感都算嫩滑,肉味濃郁。切到大大塊,一啖一塊啱啱好,食落好有滿足感。
新鮮白鱔片$88 - 都算切得幾大塊,食落肉質又夠爽,充滿魚肉味。
特級一口牛柳粒$138 - 一口牛烚嗰陣比較難控制,因為中心較難熟,不過呢d靚牛,生少少都唔驚啦。每粒嘅脂肪比例都夠平衡,食落牛肉味配合油脂香,好鬼正。我朋友又「啪」咗好多粒。
食過幾間私房菜,每一間服務都好好,呢間都唔例外,細細間就有呢個好處,唔似啲火鍋店幾位伙記serve全場,伙記滿場跑之餘,客人要求服務又叫天不應咁。
另外,做得私房菜,當然有小菜小炒,朋友話下次返嚟要試吓,我就當然樂意奉陪。