2022-05-12 1295 views
趁放假同屋企人去樂富街市買餸,行行吓就覺得肚餓,喺中庭兜咗個圈,都係選擇去人少少嘅蒲羅食嘢。原來不知不覺又到咗下午茶時間,茶餐有特色飲品,又平左。我哋三個點咗巴東牛肉配斑蘭椰漿飯,地度老鼠粉,海南雞飯,想有D蔬菜類就點咗牛油果五色米紙卷。另外飲品配咗馬來拉茶,香茅鮮橙茶,桔仔話梅水同香茅青檸荔枝梳打。海南雞飯,有湯又有油飯,例牌去骨雞夠嫩,三款醬料都好食。巴東牛肉配斑蘭椰漿飯,綠色嘅斑蘭飯好香好似食緊斑蘭蛋糕咁,同辣辣地嘅巴東牛肉撈埋一齊,好夾。地度老鼠粉,有半生熟雞蛋、肉碎、花生、脆魚仔等多種配料,撈埋一齊好惹味,但係就似乎貴一啲。牛油果五色米紙卷,配有芒果醬汁,令清淡嘅蔬菜卷加添魅力。4款東南亞特色飲品,我最鍾意香茅青檸荔枝梳打,佢小甜仲有薄荷葉,好清新。馬來拉茶就甜少少,但幾香滑。香茅鮮橙茶係冇預先落糖嘅,啱晒成日話要減肥嘅媽媽。我地打包左桔仔話梅水返屋企,佢有一粒話梅,幾粒桔仔,好足料,可能浸耐咗,味道好濃,我兌水飲就啱啱好。

原來不知不覺又到咗下午茶時間,茶餐有特色飲品,又平左。

海南雞飯,有湯又有油飯,例牌去骨雞夠嫩,三款醬料都好食。

牛油果五色米紙卷,配有芒果醬汁,令清淡嘅蔬菜卷加添魅力。

馬來拉茶就甜少少,但幾香滑。

• 巴東牛肉班蘭椰汁飯