2021-08-05
同領隊同事講起去泰國d低能野,又諗起熱死辣辣,正午時分仲要去河邊d市集到食船麵,最慘果到冷氣都冇🙈不過喺香港食就舒服得多啦,又有冷氣,又唔洗餵蚊😜🎈篤篤地道泰式細船麵 $13/1碗 $55/5碗有16款配料、5款麵底同6種湯底都可以自己揀,即係一共有480種組合😂😂😂講真自己叫完都背唔番d組合出黎🙈不過細細碗,咩味都試下係幾正😝建議食既順序由淡到濃,我係先食雞湯、最後先食辣,講真個辣湯後勁都幾強🤣🤣如果仲係唔夠味,餐廳仲提供砂糖、辣椒醋,魚露同埋辣椒粉,甜酸鹹辣咩都齊😈🎈慢煮牛柳濃湯船麵 $78呢個應該係新出品,當然要試下😋用左泰式牛骨湯做湯底、慢煮牛柳同埋牛丸。牛柳真係好淋,配埋濃湯底係幾正。另外亦都好欣賞個牛丸,彈牙又有咬口👍🏻👍🏻👍🏻🎈泰式鹹蛋木瓜沙律 $28食泰國野,木瓜沙律做前菜一定係開胃之選👍🏻木瓜沙律食得多,不過鹹蛋木瓜沙律都係第一次聽,食落除咗有平時酸酸辣辣嘅味道,仲多咗一份咸香😋😋
不過喺香港食就舒服得多啦,又有冷氣,又唔洗餵蚊😜
🎈篤篤地道泰式細船麵 $13/1碗 $55/5碗
🎈慢煮牛柳濃湯船麵 $78