2019-05-28
比起食物質素,我更重視餐廳員工的態度、餐廳環境和用餐的整體感覺。「千上」絕對係一間無論食物質素、環境、甚至係員工禮貌上都比到我滿意和舒服感覺的日式食堂。 「千上」是粵海酒店的日本食店,地方大、環境舒適,星期日晚來到,唔係好多客人,好適合兩個女生/一班朋友(有房,最低消費$2000)傾計的好聚腳點。食物種類多,我們點了2人套餐($588),有刺身沙律、刺身三品、特色卷物、天盛、紐西蘭羊鞍、串燒(4款)、湯稻庭、飲品及甜品,款色好多,食物質素都唔錯。 刺身新鮮,朋友尤其喜歡刺身沙律中的三文魚、三文魚油脂豐富,其他厚切刺身好新鮮、啖啖肉。😋炸天婦羅🍤面粉夠薄、蝦好彈牙,我最喜歡蕃薯和南瓜天婦羅,唔會太冧,好有口感。 羊架燒得好香口,厚肉個部分唔係好juice,但完全唔柴,好有肉味,有脂肪的位置充滿油脂、又有少少焦脆,整體來說,好好食👍🏻串燒有四款,分別係鴨腎、牛舌、雞軟骨和小甜薯。四款串燒水準都好高,厚燒牛舌好嫩滑,有口感;雞軟骨連住少少肉,比起只有軟骨,我更喜歡軟骨連肉,不同口感。呢四款串燒我地都好鐘意食,送啤酒食一流😋鳥冬是稻庭烏冬,質素一定唔差,還有好多粟米粒、柴菜及魚板,細細碗但飽足
鳥冬是稻庭烏冬,質素一定唔差,還有好多粟米粒、柴菜及魚板,細細碗但飽足感十足。
雖然睇餐牌時覺得好似好少野食,但其實食物份量充足,質素亦很好。食完還有雪米糍(5粒)做餐後甜品,好飽,我地食不完😂 老板娘仲私人送多左一枝啤酒比我飲🤩 「千上」員工很有禮貌,令人舒服,另外無論環境或食物質素都很好,是很適合三五知己聚會的好地方。