2011-07-14 15 views
九龍城區嘅泰國菜出名就係人都知,今日因行經龍崗道,發現左一間新開嘅泰國餐廳,外貌裝修以木為主,感覺較年青,所以就被佢吸引左!@@入到裡面感覺都唔錯,光線柔和,至少唔會有Dirty嘅Feel先!!!返回正題,我地一行4人首先點了必食嘅豬頸肉同昭拍耶併盤,豬頸肉好爽口,唔會過肥同過濃,份量都算交足料。併盤方面我認為春卷就好掂,好香口,唔會有返炸嘅感覺。之後見到Menu,發覺有啲唔同,有泰文學???都算幾搞野!其實食左泰國菜咁多年,都想試吓啲新野,所以當晚就點左幾味較少見嘅菜式,分別係"泰式醃海蜤沙律"、"南瓜咖哩軟殼蟹"、"黑椒香茅雞"同"脆肉炒椰菜苗"。1.泰式醃海蜤沙律首先以頭盤嚟講,e味菜的確好開胃,酸甜嘅味道加埋紅蘿蔔絲同海蜤的口味,好啱而家咁熱嘅天氣食。(我女朋友至愛)2.南瓜咖哩軟殼蟹足料!軟殼蟹唔會整得過"林",咖哩味適中,唔會太咸同過辣,最重要係食到南瓜味,第1個驚喜。(本人認為配蒜容包比較好)3.黑椒香茅雞e味我真係未見過,賣相只屬一般,起初覺得無乜特別!但食後感覺好野味,而黑椒配香茅簡直一絕,感覺有d似"橋底辣蟹",用嚟送飯一流!推介!!!4.脆肉炒椰菜苗脆肉同叉燒雖然
脆肉炒椰菜苗,泰式嘅脆肉內外處理得適中,好味!
黑椒香茅雞,感覺有d似"橋底辣蟹"嘅效果,用嚟送飯一流!

1.泰式醃海蜤沙律

2.南瓜咖哩軟殼蟹

3.黑椒香茅雞

4.脆肉炒椰菜苗
脆肉同叉燒雖然唔算係咩大菜式,但勝在夠地道,泰式嘅脆肉(燒肉)同叉燒同香港嘅Style唔同,假如有去開泰國嘅朋友就會明我講乜,情意結!
南瓜咖哩軟殼蟹,足料兼香口!掂!
優點:除左食物好味之外昭拍耶嘅環境唔錯,唔會太噪,最重要係toilet好衛生整潔,我好放心^^
缺點:飲品種類太少,由其對女仔嚟講,應該可以有更多選擇!!!

2011-07-07
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
南瓜咖哩軟殼蟹,足料兼香口!掂!
黑椒香茅雞,感覺有d似"橋底辣蟹"嘅效果,用嚟送飯一流!
脆肉炒椰菜苗,泰式嘅脆肉內外處理得適中,好味!
  • 泰式醃海蜤沙律、黑椒香茅雞、南瓜咖哩軟殼蟹、脆肉炒椰菜苗...