2014-11-13
這間以白色主色的簡約韓食店,昨天約1點後才去,還是有8成滿,它有固定的lunch可供選擇,但注意只是價錢比正價便宜,沒有包湯包飲品。我是心血來潮想食炸雞,所以先去的。Menu上有幾款炸雞,原味、辣味等……$138一份,menu上沒有圖片,但太想吃了,而且也不算很貴,所以就拍板了。怎知當我落單時,親切的侍應小姐話我知有半份叫,應該夠2個人食,價錢$78。另外,叫了lunch的年糕餃子湯,原價60,午餐優惠價50。最後,怕唔夠飽,再叫多左份牛肉紫菜卷$48。聽侍應講,食物都是即叫即做的,所以要預等候時間。等緊時可食住kimchi白菜先,味道ok, 我覺得辣味比較重。而且這是免費refill的,侍應都很樂意幫我們添,不過我們肚子沒位了,所以只添了1次。先來年糕餃子湯,或者我完全無idea呢道菜係咩味,見係白湯底,已經很喜歡。那應該是牛骨湯底吧,喝著有股淡淡的牛肉味,有幾舊牛肉(腩),4粒餃子(普通豬肉同kimchi豬肉各2粒)同年糕。我地都覺得普通豬肉餃比kimchi的好食,不過d肉打得比較碎,所以入口即溶,無左食肉的咬感。炸雞, 是無骨的雞件,有薄薄的炸粉包住。雖然同之前喺韓國食嘅有d唔同
炸雞, 是無骨的雞件,有薄薄的炸粉包住。雖然同之前喺韓國食嘅有d唔同,不過半份有12件大過麻雀size,算抵食。雞肉juicy軟熟,味道不會太重,想有味可以點佢附上的2種甜甜辣辣嘅醬。唯一唔係咁好嘅係油比較多。
牛肉紫菜卷是最後來的,主要是飽肚用,一份有10件。牛肉是醃了的,咸咸甜甜咁,我覺得一般。不過算係足料,因為有牛肉甘荀旦青瓜黃瓜,餡料很多。如果簡單d, 可能會好食d。
店入面有個obba, 唔識廣東話,我地加單時有幸遇到佢,開頭唔知佢唔識廣東話,之後佢用英文問我地係咪order? 仲用唔咸唔淡的廣東話重複 “鈎郁芝啋”,so cute!
店入面尚算寬敞,播住k music, 環境比過馬路嗰間好太多。食物價錢服務都好滿意,希望呢間小店可以一直維持質素,一直做落去。
最後,免收加一。