2019-06-11
早排同朋友喺銅鑼灣行完街,就去咗呢間新裝修無耐嘅商場搵食。原來係旺角嘅金妹大排檔,而家喺呢個商場開咗分店,裝修都幾華麗,我哋一行幾人就入咗去試吓。一坐低朋友即刻話喺呢度食嘢,一定要飲啤酒,我開頭仲唔係好明佢嘅意思。原來因為喺呢度飲啤酒,會配上佢哋招牌碗,第一次用碗飲啤酒,感覺好新鮮好特別。份量都好多,哈哈!經店員介紹,佢哋提議我試下乳鴿,所以我哋就叫咗一隻食下。乳鴿上枱嗰時仲熱辣辣,皮脆肉嫩,質素比想像中好。另外就叫咗一碟大排檔必食嘅薯仔牛柳,喺室內食薯仔牛柳粒感覺有啲怪怪地,雖然份量唔太多,但賣相都幾好。黑椒牛樓粒嘅份量比我想像中多,而且肉質都幾嫩,食落唔會好鞋,而我最愛嘅薯仔都揸到外脆內軟,滿意!慣咗每一次晚飯都要有菜落肚,補充一下纖維,所以就叫左呢個南乳齋菜煲。菜嘅種類都算多,另外仲會有茄子枝竹等等,南乳汁有點兒少,但都尚算入味。餐廳嘅冷氣系統好大,所以食到最後都有啲凍,第一次係室內食大排檔,平時越食越熱,今次反而越食越凍。雖然好似失去左大排檔嘅風味,但呢度就乾淨好多,所以夏天嚟呢度食都係幾唔錯嘅選擇。