2013-06-05
呢日女友放工同佢一齊食lunch,天氣實在熱得過份,於是便想搵個冷氣強勁,坐得舒服,人不會太多既地方食!!烈日當空,但連行去西九龍中心既五分鐘路程都覺得遠,所以就黎呢間開店幾年但只食過一次既餐廳食,因為印象呢度係坐得幾舒服的!!!一入到去,6成滿,冷氣夠勁,坐4人枱,真係無黎錯~佢下午約有10款set lunch,價錢約$50~$70,有埋餐湯,甜品同餐飲~凍飲加$2!!星期六日,公眾假期先要加一!!由於人唔太多,所以我地坐左15mins.抖下先落單都唔會覺得唔好意思,研究了一會就決定食意粉,叫左三文魚蘑菇意粉 & Carbonara,雜菜湯蘑菇湯各一,凍檸茶熱檸水!!首先餐湯,雜菜湯看落好足料,但味道是偏淡的,像是賣到唔夠賣然後加水再煮既感覺;而蘑菇湯則有驚喜,不算很濃郁,但有挺香蘑菇味,也不會很鹹,對比雜菜湯是好多了~三文魚蘑菇意粉 & Carbonara,其實兩個外觀都係差唔多既,份量都唔少!!!首先三文魚蘑菇意粉,煙三文魚既味道令整碟意粉都有一點點煙燻味,挺特別的;另外除蘑菇外還用了新鮮冬菇,食到菇菌香,而汁也收得剛好,不過整體對於喜歡濃味既我來說是偏淡一點!!!另外的Carb
首先餐湯,雜菜湯看落好足料,但味道是偏淡的,像是賣到唔夠賣然後加水再煮既感覺;而蘑菇湯則有驚喜,不算很濃郁,但有挺香蘑菇味,也不會很鹹,對比雜菜湯是好多了~ 三文魚蘑菇意粉 & Carbonara,其實兩個外觀都係差唔多既,份量都唔少!!!首先三文魚蘑菇意粉,煙三文魚既味道令整碟意粉都有一點點煙燻味,挺特別的;另外除蘑菇外還用了新鮮冬菇,食到菇菌香,而汁也收得剛好,不過整體對於喜歡濃味既我來說是偏淡一點!!! 另外的Carbonara其實同三文魚那個差不多,只是醬汁不同,三文魚換了煙肉,味道相對比較濃郁,但不會很咸,未至於十分好,但這樣的價錢已算不錯了!!! 甜品,是一小粒泡乎,內裏是朱古力mousse,一般般,不難食甘啦!!
而凍檸茶,挺好,檸檬新鮮,甜度适中,解渴!!! 呢餐飯食得滿足,價錢便宜,坐得舒服,食物不錯,服務合格,食前慢慢傾偈,食後又不用趕住走繼續涼冷氣,如不是有事要做真會多坐一會呢!!有時我會在想,怎樣食一頓飯先算叫做滿意呢,對於我來說,高級餐廳很少去,但在那些場合,一定得到滿足感嗎?!!食物品質當然重要,但太高級既地方,極度好既服務,我其實更不自在,哈~~~當然每個人準則都不同,但很普通的,簡單的,也可以很滿足~