2017-09-11
今日要去某律師樓處理一啲文件,搞咗成個上晝。中午食飯時間,成個中環都好多人,IFC, 香港站食肆無位,甚至連地鐵站內立食嘅上班族都多到一個點!為咗醫肚,行出少少去美國銀行中心果邊揾食。嚟到見到兩間快餐店都好多人,反而日本餐廳唔駛等位,心諗唔通好貴?!睇一睇餐牌,大約$150-$180一個lunch set, 包埋Salad bar buffet,尚可接受,一於入去試試。入到去被安排坐窗邊位置,餐廳面積唔算大,但枱嘅擺位保持合適嘅距離,有一定私穩度,而且俾人感覺好舒服。裝修以黑色、木色為主,型格中保留傳統日式風格。叫咗一個天婦羅魚同漢堡扒lunch set, 套餐包自助salad bar, 茶碗蒸,味噌湯,仲有個白飯。落單後出去自助salad bar 望下。選擇唔係話好多,但都好健康,以新鮮蔬菜為主,例如:生菜,車厘茄,青紅椒,粟米,青豆等,dressing 都有5款,我隨意地樣樣都夾少少,加少少咁。呢頭沙律都未食完,個lunch set 就已經上枱,果真係中環精神,乜都快過人。係嘅,隔離枱隨時坐咗個銀行家,人家秒秒鐘幾百萬上落作為蛋控,我先由茶碗蒸食起。熱辣辣嘅蒸蛋,蛋味唔算太濃但入口
作為蛋控,我先由茶碗蒸食起。熱辣辣嘅蒸蛋,蛋味唔算太濃但入口滑溜溜,食茶碗蒸就係鐘意呢種滑溜嘅,一啖就"線"入喉嚨嘅感覺。
茶碗蒸
漢堡扒肉夠厚,煎完唔會乾身,而且肉質好鬆軟,輕輕一夾已經可以夾開,但又唔會係散開嘅。漢堡扒個汁,稀稠度適中,帶有少少甜味,送飯一流
雖然我呢個係天婦羅魚,魚有兩件,另外仲有天婦羅菇、茄子同南瓜。天婦羅脆漿好重要,有d一見個樣就知係厚粉,但呢個天婦羅外表令人有信心咬落去,脆漿夠薄,完全無掩蓋食物本身嘅味道。魚,我係食唔出食咩魚,但係即使炸過亦都仲係嬾滑,由於我自己鐘意濃味啲,所以我加咗少少7味粉,成件天婦羅魚即刻變得更加惹味。
天婦羅魚漢堡扒定食
天婦羅魚
漢堡扒
味噌湯
最後最後,當我想埋單嘅時候,服務員又送上甜品,雪糕糯米糍,很完滿的一餐!