2018-07-12 1279 views
有次跟屋企人上船玩,上咗世界夢號郵輪玩3日2夜。困喺船要解決5餐,心諗死啦,實好似坐監咁冇啖好食。點知有驚喜!去到有間專食東南亞美食嘅餐廳,主廚全為東南亞人,心諗應該比香港一般星馬泰餐廳好食。我自己叫咗馬拉馳名肉骨茶,屋企人叫咗海南雞飯同蝦麵,全部都係地道美食。首先講下肉骨茶,賣相好好,同我曾經喺馬來西亞食嘅配料一樣,相當正宗,個茶味道極濃,絕無欺場!從來冇試過喺香港試過呢隻味道,又有脆卜卜油炸鬼,真係唔講得笑!另外一餐我都叫咗海南雞飯,比起香港一般食店好,就係叫雞脾唔使加錢,隻雞好滑,調味料亦好足,個油飯好香,有新加坡8成水準!至於蝦麵,亦係以味道香濃取勝。啖啖湯都有鮮蝦味,份量又多,肯定係香港境內最佳水準!除咗一般奶茶咖啡,我更加推介呢度嘅東南亞特飲,尤其係牛油果特飲同薄荷檸檬梳打,配落香濃嘅東南亞美食簡直絕配!

肉骨茶
  • 肉骨茶、海南雞飯、蝦麵