2021-09-04
好耐冇食過粉麵類嘅餐廳😺 今日就嚟咗位於荃灣城市廣場嘅篤篤船麵😂 位置真係夠晒方便啦喺門口已經見到一個好大嘅餐牌介紹慢煮牛柳濃湯船麵同埋 泰式鹹蛋木瓜沙律 所以一於試吓呢兩樣嘢😮泰式鹹蛋木瓜沙律 呢碟同樣都好有驚喜 鹹蛋味呢就唔係太食得出 但係呢個木瓜沙律呢係辣嘅食完係會有餘韻嘅辣🥗我哋仲嗌咗兩款小食泰式酸辣無骨鳳爪 相對個木瓜沙律啲碟反而冇咁辣但係啲鳳爪隻隻都好大隻好有口感咖喱魷魚 雖然賣相唔算太過吸引 但係咖喱非常惹味 食完仲想嗌多碟添啊🦑慢煮牛柳濃湯船麵 份量好大碗 有得揀係要咩粉嘅 我哋就揀咗要金邊粉 濃湯就係牛濃湯 入面有牛丸同埋四片厚身嘅牛柳 食落口非常有牛味 而配料方面仲有炸豬皮同埋粟米仔 冇諗過一碗泰式粉麵可以做得咁出色👍🏻篤篤地道泰式細船麵 五碗 呢款真係啱晒我呀 可以樣樣都揀吓 每一碗都可以揀配料 粉麵 同埋湯底😗 不過可能我地太夜幫襯 有某啲配料 好似魚肚 牛腩就賣晒啦 真係手快有 手慢冇呢五碗分別係 牛𦟌河粉牛濃湯滷水雞翼全蛋麵牛辣湯腩肉檬粉豬辣湯滑牛米粉牛清湯豬肉丸金邊粉豬濃湯個人幾鍾意佢個豬辣湯同牛辣湯 可能係因為我鍾意食辣🤣 而配料方面覺得牛𦟌最出色因為真
我哋仲嗌咗兩款小食
呢五碗分別係
牛𦟌河粉牛濃湯
滷水雞翼全蛋麵牛辣湯
腩肉檬粉豬辣湯
滑牛米粉牛清湯
豬肉丸金邊粉豬濃湯
個人幾鍾意佢個豬辣湯同牛辣湯 可能係因為我鍾意食辣🤣 而配料方面覺得牛𦟌最出色因為真係好有牛味
覺得兩個人$200食個晚餐真係好抵 食到咁多樣嘢 非常滿足😋