2019-07-25
最近香港越越開越多呢啲素食自助餐嘅鋪頭之前都試過幾間,今次就嚟到銅鑼灣試一試呢一間叫做放下素嘅餐廳。一入到餐廳就見到一排嘅食物之後就有好多座位。座位同座位之間的都係寬敞,坐得舒服嘅。餐廳就講求環保嘅餐具就每人一份,儘量減少浪費地球嘅資源。我除咗自助餐原本包咗嘅一啲羅漢果飲水或者茶之外仲可以加錢咁一啲特色飲品鍾意食沙律同埋涼粉嘅朋友絕對唔可以放過呢一個位置沙律嘅配料選擇好多有生菜有紅椒豆鷹嘴豆粟米蘿蔔絲等等,而涼粉嘅配料亦都有好多有各式各樣嘅生果而當中亦都有好多唔同嘅涼拌小菜,例如萵筍粉皮紅薯粉青瓜等等全部都做得好入味而蘇格蘭蛋亦都係招牌之一雞蛋外邊包住好厚嘅紫薯再拎去炸食落去甜甜鹹鹹幾得意二嗰個人亦都好鍾意食一個冰鎮嘅秋葵同埋菜心菜心非常之新鮮鮮甜佢有一啲素漢堡而鍾意食漢堡包嘅朋友可以自己攞啲麵包嚟夾一個自製嘅漢堡包隔離就有得自製乾果,呢一個係佢哋嘅特色之一食物嘅選擇其實真係唔算少而我亦都食得好開心同埋放心因為食落去真係冇味精同埋係真材實料嘅關係所以真係值得黎試👍🏻👍🏻😃重點係啲嘢食唔會話好鹹或者好重口味啱晒我呢啲食得比較清淡嘅人另外由於標題講咗話佢良心企業,係因為餐廳會聘請一啲弱勢嘅
餐廳就講求環保嘅餐具就每人一份,儘量減少浪費地球嘅資源。
隔離就有得自製乾果,呢一個係佢哋嘅特色之一
另外由於標題講咗話佢良心企業,係因為餐廳會聘請一啲弱勢嘅社群,提供一個就業機會比佢哋,所以可能你會覺得樓面嘅職員未必好似普通茶餐廳嘅咁快手快腳但係呢一樣野我認為係值得加分嘅地方