2019-09-02
今日同老婆行去元朗, 不小心轉入內街見到一個非常搶眼的大招牌 "老闆火鍋冰室" 門外看看很懷舊的裝修, 再望望問口個餐牌 只係$198 一位的粥底火鍋, 仲有7 款海鮮, 當然要試試啦。店內我裝修絕對係打卡熱點, 牆身好多香港舊電影海報, 播住上一代的經典金曲, 感覺幾過癮。調味料不花巧, 簡簡單單四款, 其中XO 醬係老闆推介, 真係好香好足料。一入職員就親切介紹海鮮火鍋選料, 蟹同沙白係老闆已經為我地預備好, 再揀多5 款海鮮就係第一部分。 海蝦,鮑魚,大魷魚,貴妃蚌,蟶子。蟹上枱時時肉仲跳動緊, 絕對新鮮!沙白每一粒肉都肥嘟嘟, 沒有沙, 一打開口就夾上黎, 鮮甜到不得了。另外蟶子也很出色, 厚肉而且彈牙鮮甜。枱邊有計時器同指示, 每樣海鮮都計準時間沒有過火。海鮮真係一食便知龍與鳳。第二部分自選八款火鍋配料- 喜好牛的要試試極上牛柳粒同肥牛, 牛味重, 唔知係咪因為米水粥底所以入口食落去嘅牛都有一份細滑感,又唔會好韌, 可惜唔係任食只能淺嘗。另外墨魚丸係自家製, 又真係好有口感, 彈牙, 食到粒粒墨魚肉咖。其他飽肚配料都不錯, 本人就覺得丸類較出色, 另外一款薑汁皮蛋貢丸都不
蟹上枱時時肉仲跳動緊, 絕對新鮮!
另外蟶子也很出色, 厚肉而且彈牙鮮甜。
枱邊有計時器同指示, 每樣海鮮都計準時間沒有過火。
海鮮真係一食便知龍與鳳。
第二部分自選八款火鍋配料-
其他飽肚配料都不錯, 本人就覺得丸類較出色, 另外一款薑汁皮蛋貢丸都不錯。
食到咁上下,職員會加埋南瓜粒同芋頭粒煲一陣, 煮埋其他配料同蔬菜已經好飽喇.... 最後加埋個粥膽 調味料的菜脯蔥粒等滾一下, 就成了超級鮮味的海鮮粥。 說真點.... 完全是精華, 味道好濃郁, 好好食, 咁多海鮮再加配料, 飽到連飲品都飲唔曬。
老闆話水果茶係二人份量的, 豪華版水果茶, 必點!