2019-08-26 1717 views
相信香港最多嘅餐廳類型係西餐,不過十間西餐廳有九間既食物都係差唔多,冇咩新意。但今日意外闖入呢間旺角樓上西餐廳,每道菜都有新嘅元素,唔會原地踏步,充滿驚喜,所以一定要介紹俾大家。一入到去已經見到有個好大嘅live band空間。表演者有別一般餐廳嘅live band唱歌,而係表演色士風,而且會演奏耳熟能詳嘅歌曲,無論古代定現代歌曲都能駕馭,我個人非常喜歡呢個live band。餐廳嘅食物同餐飲menu都好厚同好大本,證明餐廳食物飲品選擇非常廣泛。我同女友各叫一個主菜,加$50可以轉套餐,包埋餐飲、湯同甜品。龍蝦湯一向係我嘅至愛,所以我決定再加$20選擇泡沫龍蝦湯,龍蝦味濃郁,另外輕盈、鮮甜、柔滑集於一身,絕對物有所值。餐湯亦會配上蒜蓉包,上面有厚厚嘅芝士,百般芝味在心頭。淨係一個dinner set當然唔夠食啦,所以我哋加咗個法式鴨肝醬。鴨肝醬整成水果形狀,技術含金量可謂超高,真係睇得又食得。鴨肝醬口感柔滑細膩,獨特嘅鹹香味令人愛不釋手。旁邊仲有四片帶酸味既麵包,味道同鴨肝醬超夾。燴和牛臉意大利飯係餐廳recommend,意大利軟硬程度剛剛好,而且份量超多。和牛非常軟稔,用叉輕輕一撥就

泡沫龍蝦湯

餐湯亦會配上蒜蓉包,上面有厚厚嘅芝士,百般芝味在心頭。

法式鴨肝醬

燴和牛臉意大利飯係餐廳recommend,意大利軟硬程度剛剛好,而且份量超多。和牛非常軟稔,用叉輕輕一撥就可以將肉分離,非常出色。兩者既配搭充滿新鮮感。
燴和牛臉意大利飯

甜品係焦糖布甸,一睇賣相就知道唔馬虎。

連檸檬茶都大杯過人,糖漿分開上所以客人可以自己調校甜度。

估唔到龍蝦湯「全都是泡沫」,更估唔到鴨肝醬可以製成水果形狀,但最估唔到嘅係能夠去西餐廳欣賞色士風嘅表演。相信Amplifier Restaurant係我呢一、兩年食過最驚喜既西餐廳。
2019-08-25
泡沫龍蝦湯