2019-08-04
突然想食川菜,就約朋友搵左附近川府宴食。 餐廳幾近地鐵十分方便,雖然唔係好大間,但從窗外望住高樓大廈景,加上精心裝潢設計氣氛好relaxing 。我點左蒜泥白肉丶涼伴醺蹄雞件丶酸菜魚及川式炒莴笋。涼伴醺蹄雞件酒味好濃,雞脾肉有精心處理過,除左去骨之外更把皮下脂肪移除左,食落啖啖肉非常開胃。川式炒莴笋材料份量非常足夠,好多雲耳,莴笋好爽口。 大部份川菜味道較都濃,但這碟菜就調返轉,味道非常清新,更可以俾味覺休息一下,猶如沙漠裏嘅一片綠洲。蒜泥白肉蒜泥好濃味,不過有清爽嘅青瓜夾住一齊食,兩種食材互相撞擊下,味道又昇華到另一個層次,再加上爽口白肉,口感顯得有層次。酸菜魚今晚嘅重頭菜酸菜魚,非常足料。 除左石班魚塊,仲有芽菜丶粉皮丶酸蘿蔔丶雲耳丶青椒丶紅椒,本來以為會好酸好辣,不過係恰到好處。 魚肉好爽口,湯汁令人停唔到口飲左三四碗,可惜真係太大份,兩個人食唔曬 更打包回家。Overall 幾滿意,餐廳也有好多其它菜式,吃完仲想食再嚟多次食。 唔係好食得嘅辣朋友都可以嚟試,佢地可以幫你調整辣度。
我點左蒜泥白肉丶涼伴醺蹄雞件丶酸菜魚及川式炒莴笋。
涼伴醺蹄雞件
川式炒莴笋